Karaisalı (merkez) halk kültürü arastırması
Investigation of Karaisali folk culture
  1. Tez No: 205848
  2. Yazar: ZEYNEP KÖK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERMAN ARTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Karaisalı, Halk Kültürü, Geçiş Dönemleri, İnanışlar, Anonim Halk Edebiyatı, Karaisalı, Folk Culture, Transition Periods, Beliefs, AnonymousFolk Literature
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışmada Adana'nın Karaisalı ilçesindeki geçiş dönemleri olan doğum,evlenme, ölüm âdetleri ve bunlara bağlı inanışlar, bayram tören ve kutlamalar, halkinanışları, halk mutfağı, halk hekimliği ve anonim halk edebiyatı ürünleri üzerindedurulmuştur.Halk kültürü ile ilgili olan birinci bölümde ele alınan konularda yazılıkaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesinin ardından sözlü kaynaklardan edinilenâdet ve inanmalar aktarılmıştır.Anonim halk edebiyatı ile ilgili olan ikinci bölümde; manzum, manzum-mensur,mensur anonim halk edebiyatı ürünlerine yer verilmiştir. Her bölümün sonunda biçimve içerik yönlerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde metinleriçerisinde geçen yerel kelimleri kapsayan bir de sözlük hazırlanmıştır.Bu araştırmanın sonucunda Karaisalı halk kültüründe, hem Orta Asya'nın hemde Anadolu'nun inanç ve kültür yapısının izlerinin bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this paper, products of transition periods of times like; birth, marriage, deathtraditions and believes, fasts, ceremonies, folk cuisine, folk profession of doctor andanonymous literature are mentioned.In the first section which is connected with folk culture, informations which aretaken from written source are informed ın the first part about folk culture has beenguoted some information sources, folowing that customs and believings colleccted fromverbal sources have been guoted.In the second section which includes anonymous folk literature; product ofwriten in verse, writen in verse-prose and prose, anonymous folk literature areexplained. At the end of the each section, forms and contents are evaluated. At the endof the working as well as a dictionary had been prepared that includes local words.At the end of this search, it is understood that Feke folk culture is inspired fromMiddle Asia and Anatolian believes and cultures.