İlgi ölçümlerinin madde sayısının azaltılması ve yaş ranjının genişletilmesine yönelik bir geçerlik-güvenirlik çalışması
A validity and reliablity study to reduce of the measurement of interest’s item’s number and expand of age range
  1. Tez No: 205849
  2. Yazar: BEKİR KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAGIP ÖZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlgi, Algılanmış Yetenek ve İlgi Envanteri, Geçerlik ve GüvenirlikÇalışmaları, Yaş Ranjı, Interest, Percieved Abilty and Interest Scale, Reliabilty Validity Study, Age Range
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı , algılanmış yetenek (Sayısal yetenek, Sözel yetenek)ve ilgi ölçeklerindeki (Sosyal Bilimler, İkna, Sosyal Yardım, Ticaret, İş Ayrıntıları,Matematik) madde sayısı azaltıldıktan ve ölçeklerin uygulanacağı yaş ranjıgenişletildikten sonra ölçeğin geçerlik-güvenirlik çalışmalarını yapmaktır.Çalışma doğrultusunda yaşları 12-20 arasında olan toplam 1171 öğrenciyemadde sayısı azaltılan algılanmış yetenek ve ilgi ölçekleri uygulanmış ve elde edilenveriler üzerinde ilgi ölçeklerinin geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Güvenirlikile ilgili bulgular, madde sayısı azaltılan ilgi ölçeklerinin Cronbach alfa iç tutarlılıkkatsayıları ve madde-toplam puan korelasyonları bakımından tatminkar olduğunugöstermiştir. Yapı geçerliğine ilişkin analizlerde ölçeklerin birbirleri ile anlamlı bir ilişkigörülmüştür. Araştırma sonucunda, algılanmış yetenek ve ilgiiçinde olduklarıölçeklerindeki madde sayısının azaltılarak geniş yaş ranjına uygulanması konusundaönemli kanıtlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to make reliablity and validity study ofpercieved ability (Numerical ability, Verbal ability) and interest scales (Social Science,Persuasion, Social Support, Trade, Job Details, Mathematics) after reducing theitems number and expanding age range.Perceived ability and interest scales that reduced item?s numbers was appliedto sample of study whom totaly 1171 students, between 12-20 age range. The datawas analysed for reliability and validity of interest scales. Results about validityshowed that reduced item?s number scale?s Cronbach alpha scaores had enoughcorrelation with item total scores.End of the study, there were significant outputs about reducing items numberof ability and interest scales and applying on a wide age range.