Hamzaname (8. cilt, Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi) metin- inceleme
Hamzaname 8: binder Yapi Kredi Sermet Çifter research library text- research
- Tez No: 205847
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFİYE OKUŞLUK ŞENESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamza, Hamzanâme, masal, efsane, halk hikayesi, Hamza, Hamzaname, Folk Tale, Fairy Tale and Legend
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu çalışma Hamzanâmenin (8. Cilt Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi)halk edebiyatı içinde taşıdığı değerin ortaya konulmasını amaçlamıştır. Çalışma Türkedebiyatında Hamzanâmelerin kaynakları olan İslam tarihi, dinû kıssalar ve menkıbeler ileefsane ve masalar hakkında bilgi vererek başlamaktadır. Hamzanâmeler üzerine yapılançalışmaların tanıtımından sonra destan, hikayecilik ve meddâhlık geleneğindeHamzanâmelerin taşıdığı önem ortaya konulmaktadır.Tezimizin konusunu oluşturan yazmanın temin edildiği Yapı Kredi Sermet ÇifterAraştırma Kütüphanesinin yayını olan Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma KütüphanesiYazmalar Kataloğundaki diğer Hamzanâme yazmalarının ve konumuz olan 8. ciltHamzanâmenin tanıtımından sonra Hamzanâme metninin inceleme kısmı başlamaktadır.Hz. Hamza'nın menkıbevû hayatı 15. yüzyılda halk hikâyecileri tarafından Anadolu'da,Hamzanâme adıyla anlatılmaya başlanmıştır. Yaklaşık 50-60 cilt içinde birbirinin devamı olan150-200 hikâyeden meydana gelen Hamzanâmenin içindeki olaylar ve kahramanlıklarArabistan ve İran'da geçmekte; hikâye kahramanlarının hepsi Arap, Acem, Müslüman, kâfirve putperestlerden oluşmaktadır.Türkçe Hamzanâmeler, ilk kez 16. yüzyılda Hamzavû tarafından yazıya geçirilmiştir.Hamzavû'nin eseri zamanla daha da yayılmış, özellikle Yeniçeri Ocaklarında, sınır boyukalelerinde, kahvehanelerde el yazması kitaplardan okunmuş veya meddâhlar tarafındananlatılmıştır.Bu çalışmayla Hamzanâme ciltlerinden bir tanesinin biçim, üslûp ve içerik özellikleriortaya konulmaya çalışılmıştır. 106 varaklık eserin çeviri yazısı yapıldıktan sonra dil, üslûpözellikleri incelenmiş, eserdeki kişiler, mekân, zaman ve motifler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work aims to emphasize the value of Hamzaname ( 8: Binder Yapı KrediSermet Çifter Research Library) in folk literature. This work begins with giving informationabout İslam History, Religious Story, Folk Tale and stories which are the sources ofHamzaname in Turkish Literature. After the presentation of works made on Hamzanames ,the importance of Hamzaname's stated at the tradition of epic poem,short story writing andstory teller.The subject of our thesis was assured at Yapı Kredi Sermet Çifter Research Library .After The other Hamzaname's writing belongs to publication of Yapı Kredi Sermet ÇifterResearch Library writing Catalogue and intorduction of 8. binder of Hamzaname, the analysissection of the text begins.Hz. Hamza's religious life was begun with telling by story teller in Anatolia by thename of Hamzaname in 15. century. Hamzaname nearly includes 150 -200 stories in 50 -60binder.In Hamzaname, There are events and heroisms in Arabistan and İran. All of thecharacters of the story are Arab, Acem, Muslım, unbeliever and Pagan. Turkish Hamzanameswere firstly written by Hamzavi in 16. century. Hamzavi's work of art was spread in thelegend of time. Especially this work was written in manuscripts and told by story teller atJanissary meeting place, castles on the border and coffee house.One of the Hamzaname's binders is stated the characteristics of format, style andcontents.Proceeding the translation of the work,consists of 106 sheets, the characteristics of styleand language were examined closely. It is ascertained the characters, place and motif in work.