Cumhuriyet Döneminde Türkiye'de laiklik çerçevesinde din eğitimi
Religious education from the limit of laicism at the term of republic in Turkey
- Tez No: 205896
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEKİ SALİH ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Laiklik, Eğitim, Din Eğitimi, Laicism, Education, Religious Education
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tanzimat dönemi ile hızlanan ve Cumhuriyet dönemiyle devam eden Batılılaşmave onun paralelinde gelişen laiklik yönündeki toplumsal değişim, diğer toplumsalkurumları etkilediği gibi Türk eğitim sistemini de etkilemiştir. Dolayısıyla buetkilenmeden eğitim sisteminin bir parçası olan din eğitiminin de etkilenmemesikaçınılmaz bir durumdur. Laikliğin 1937 yılında anayasaya girmesinden ve daha öncekidönemden itibaren günümüze kadar devam eden süreçte, din eğitiminin konumu çeşitlikesimlerce tartışılagelmiştir. Bu tartışmalar çerçevesinde laik sistemde din eğitimininyer alabileceği veya aksi yönde görüşler ileri sürülmüştür. Bu görüşler ve tartışmalarCumhuriyet döneminde özellikle örgün eğitim kurumlarındaki din eğitimiçalışmalarının teori ve uygulama ile ilgili esaslarının biçimlenmesinde etkili olmuştur.Çalışmamızda laik sistemde din eğitiminin yer alması gerektiğini savunanlar ile yeralmaması gerektiğini savunanların görüşleri tespit edilerek gerekçeleri ile birlikte ortayakonulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social change with regard to westernization and laicism which sped up at theyears 1839-1876 in Ottoman history and continued at the term of Republic also affectedthe Turkish educational system like the other social foundations. So, as a part of thiseducational system, it?s impossible for the religious education not to be affected by thisaffection. The position of religious education has been discussed by different groups inthe process of laicism?s entrance to the constitution in 1937 and before this year up tonow. Throughout these discussions, some opinions were set forth that religiouseducation can be placed in laic system or cannot. These opinions and discussions havebeen effective in giving shape to the theory and application of religious educationespecially at formal education foundations. In this study, opinions of defenders ofreligious education?s placement in the laic system and those of it?s non-placement arewished to be brought up with their proofs.