Parasal aktarım mekanizmaları: Türkiye uygulaması
Monetary transmission mechanism: Application to Turkey
  1. Tez No: 205897
  2. Yazar: SELİM ÇAKMAKLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Aktarım Mekanizmaları, Asimetrik Enformasyon, VAR Modeli, Kredi Kanalı, Dış Finansman Primi, Transmission Mechanisms, Asymmetric Information, VAR Model, CreditChannel, External Finance Premium
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye Ekonomisi'nde 1980 sonrasında yaşanan dönüşümle beraber finansalkesimdeki kuruluşların, özellikle de finansal kesimin ana unsuru olan bankaların, sahipoldukları varlıkların milli gelire oranı artmıştır. Bu artışın kompozisyonu parasalaktarım mekanizmaları açısından önemlidir. Parasal aktarım mekanizmaları,ekonominin parasal şoklara karşı hangi değişkenlerle, nasıl tepki verdiğinigöstermektedir. Bu bilgi para politikası uygulamaları açısından son derece önemlidir.Bu nedenle bu tez çalışmasının amacı parasal aktarım mekanizmaları hakkında bilgivererek, parasal aktarımın banka kredileri kanalının Türkiye Ekonomisi'nde çalışıpçalışmadığını test etmektir. Bu amaca ulaşmak için VAR modeli oluşturulmuş ve etkitepki fonkisyonları ile varyans ayrıştırması tekniğine dayalı sonuçlar verilmiştir.Ekonometrik çalışmanın yanı sıra bankacılık kesimine ait bazı verilerle çalışmazenginleştirilmiştir. Elde edilen bulgular kredi kanalının varlığını desteklememektedir.Çalışma sonucunda, Türkiye Ekonomisi'nde 1980 sonrasında yaşanan süreçle beraberbankaların sahiplik yapısı, krediye ulaşma konusunda firmalar arasındaki asimetri,banka kredilerinin öneminin azalması ve finansal kesimden dışlanan reel sektörfirmalarının kendi aralarında yarattıkları ikinci bir kredi piyasasının varlığı gibisebeplerden dolayı, çalışmada tanımlandığı biçimiyle, kredi kanalı ile aktarım TürkiyeEkonomisi'nde bir öneme sahip olamayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
After 1980, during the structural transformation of Turkish Economy, the ratioof assets of financial sector institutions to national income in general, assets of banks asthe largest component of financial sector in particular, have increased. Composition ofthis increase is important for monetary transmission mechanisms. Monetarytransmission mechanisms explain how economy responds to monetary shocks. Thisinformation is critical for monetary policy makers. For this reason, the aim of this thesisis to explain the channel of monetary transmission mechanisms and test whether creditchannel works in Turkish Economy or not . In order to test the working of creditchannels VAR model is constructed and the results which are based on impulse-response functions and variance decomposition are reported. In addition to econometricapplication empirical results are enriched, by using various data with respect to bankingsector. According to those results, strong empirical evidence for existence of creditchannel can not be found. In summary, transmission through credit channel in TurkishEconomy can not be important because of structure of the ownership of banks,asymmetry in credit allocation among firms, decreasing importance of bank lending andexistence secondary of credit mechanisms which are constituted by firms which areexcluded from financial sector.