İlköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler dersinde edebiyat temelli öğretim yönteminin öğrencilerin akademik başarısına ve kalıcılığa etkisi
The effect of literature based social studies instruction on akademic achievement and retention of seventh grade students
- Tez No: 205905
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DOĞANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat temelli sosyal bilgiler öğretimi, akademik başarı vekalıcılık testi, Literature based social studies instruction, academic success test, retention test
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZETİLKÖĞRETİM 7. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİNDEEDEBİYAT TEMELLİ ÖĞRETİM YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİLERİNAKADEMİK BAŞARISINA VE KALICILIĞA ETKİSİMehmet TEKGÖZYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr Ahmet DOĞANAYMayıs-2005, 165 sayfaBu araştırmanın genel amacı; Sosyal Bilgiler öğretiminde, edebiyat temelli öğretimyöntemini ders aracı olarak kullanmanın öğrencilerin akademik başarısına ve kalıcılığaetkisini belirlemektir.Öntest-sontest kontrol gruplu deneme modelinde olan araştırma; 2003-2004 öğretimyılı, Adana ili Karaisalı ilçesi 1 Nisan Pansiyonlu İlköğretim Okulu 7. sınıflarından 64 öğrenciile gerçekleştirilmiştir. Çalışma için seçilen ?Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri?, ?İstanbul'unFethi ve Sonrası?, ?Avrupa'da Yenilikler? üniteleri, kontrol grubunu oluşturan 32 öğrenciylegeleneksel ders araçları kullanılarak, deney grubunu oluşturan 32 öğrenciyle ise gelenekselders araçlarının yanında Edebiyat Temelli Öğretim Yöntemi kullanılarak işlenilmiştir.Araştırmacı tarafından hazırlanan Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri, İstanbul'un Fethi ve Sonrası,Avrupa'da Yenilikler üniteleri ile ilgili akademik başarı testi her iki gruba üniteninişlenilmesinden önce öntest, ünitenin işlenilmesinden sonra son test ve ünitelerinişlenilmesinden sonra yaklaşık 4 hafta sonra da kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Deneygrubuna ayrıca yine araştırmacı tarafından hazırlanan Öğrenci Görüşü Anketi uygulanmıştır.Verilerin çözümlenmesi SPSS programı kullanılarak, ?t? testi, kovaryans analizi, frekans,yüzde hesaplamaları yapılmıştır.Yapılan analizler sonucunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.1. Edebiyat temelli sosyal bilgiler öğretim yönteminin kullanıldığı deney grubu ilegeleneksel öğretim yönteminin kullanıldığı kontrol grubunun akademik başarısında deneygrubu lehine anlamlı farklılaşma göstermektedir.2. Edebiyat temelli sosyal bilgiler öğretim yönteminin kullanıldığı deney grubu ilegeleneksel öğretim yönteminin kullanıldığı kontrol grubunun kalıcılık testinde deney grubulehine anlamlı farklılaşma göstermektedir.3. Öğrenci Görüşü Anketi analizi; edebiyat temelli sosyal bilgiler öğretim yöntemininders aracı olarak kullanıldığı sosyal bilgiler öğretiminde öğrencilerin derse olan ilgisiniartırdığı, okuma alışkanlığını etkilediği, derse katılımını, konular arasında ilişkili bağlantıları,öğrenileni zihinde canlandırmayı, rahat bir anlatımı, öğrenileni kolay hatırlamayı sağladığınıortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT OF LITERATURE BASED SOCIAL STUDIES INSTRUCTİON ONAKADEMIC ACHIEVEMENT AND RETENTION OF SEVENTH GRADESTUDENTSMehmet TEKGÖZMA. Thesis, The Department of Educational SciencesAdvisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet DOĞANAYMay-2005, 165 pagesThis stuy is designed to determine the effect of literature based social studiesinstruction on academic achıevement and retention of seventh grade students.The research, which is a pretest-posttest control-group test model, was given to 64students from 7th 1 Nisan Pension Grade School at the district of Karaisalı, province of Adanain 2003-2004 education year. The units of ?Türkiye?nin Coğrafi Bölgeleri (GeographicalAreas of Turkey)?, ?İstanbul?un Fethi ve Sonrası (Conquest of İstanbul and Later)?,?Avrupa?da Yenilikler (Reforms in Europe)?, which were selected for the study, were taughtby using conventional teaching materials on 32 students control group and literarature basedinstruction method was used together with conventional teaching materials to teach the unitsto the 32 experiment-group-student. Both groups were given a pretest before teaching theunits: ?Türkiye?nin Coğrafi Bölgeleri (Geographical Areas of Turkey)?, ?İstanbul?un Fethi veSonrası (Conquest of İstanbul and Later)?, ?Avrupa?da Yenilikler (Reforms in Europe)? anda posttest after teaching the units mentioned and a permanent test approximately after fourweeks. Student Interview is also applied to experiment group. The data were analysed usingSPSS program. ?t? test, ancova analysis, frequency, percent calculations are done.According to the results obtained from analyses the following conclusions were found:1. Literarature based instruction method proved to be more effective in term ofacademic success.2. Literarature based instruction method proved to be more effective in terms ofretention of learning.3. Student Interview analyses showed that the students who were instructed withliterature based instruction method as teaching metarial had more interest in the lesson,improved their reading habit and participated in the lessons, made more connectionsbetween themes, remembered the learnt subject more easily and pictured the new subjects inmind more easily.