Aladağ halk kültürü araştırması
Investigation of Aladağ folk culture
- Tez No: 205904
- Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN ARTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aladağ, Halk Kültürü, Geçiş Dönemleri, İnanışlar, AnonimHalk Edebiyatı, Aladağ, Folk Culture, Transition Periods, Beliefs, AnonymousFolk Literature
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 548
Özet
ÖZETALADAĞ HALK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMASIMehmet Ali YILMAZYüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim DalıDanışman: Prof. Dr. Erman ARTUNMayıs 2005, XI + 534 sayfaBu çalışmada Adana'nın Aladağ ilçesindeki geçiş dönemleri olan doğum,evlenme, ölüm âdetleri ve bunlara bağlı inanışlar, bayram tören ve kutlamalar, halkinanışları, halk mutfağı, halk hekimliği ve anonim halk edebiyatı ürünleri üzerindedurulmuştur.Halk kültürü ile ilgili olan birinci bölümde ele alınan konularda yazılıkaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesinin ardından sözlü kaynaklardan edinilenâdet ve inanmalar aktarılmıştır. Sözlü kaynaklardan elde edilen bilgilere dayalı âdet veinanışların eski Türk kültürü ile olan ilişkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.Anonim halk edebiyatı ile ilgili olan ikinci bölümde; manzum, manzum-mensur,mensur anonim halk edebiyatı ürünlerine yer verilmiştir. Her bölümün sonunda biçimve içerik yönlerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde metinleriçerisinde geçen yerel kelimeleri kapsayan bir de sözlük hazırlanmıştır.Bu araştırmanın sonucunda Aladağ halk kültüründe, hem Orta Asya'nın hem deAnadolu'nun inanç ve kültür yapısının izlerinin bulunduğu görülmüştür. Bütün bu izlerİslâmiyet'in kabulünü izleyen süreçte yeni dinin rengini alarak bugünkü Aladağ halkkültürünü oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInvestigation of Aladağ Folk CultureMehmet Ali YILMAZM. Thesis, The Turkish Language and Literature DepartmentSupervisor: Prof. Dr. Erman ARTUNMay 2005, XI + 534 pagesIn this paper, products of transition periods of times like; birth, marriage, deathtraditions and believes, fasts, ceremonies, folk cuisine, folk profession of doctor andanonymous literature are mentioned.In the first section which is cennected with folk culture, informations which aretaken from written source are informed and then connection of old Turkish culture withtraditions and believes which are taken from verbal sources is tried to establish.In the second section which includes anonymous folk literature; product ofwriten in verse, writen in verse-prose and prose, anonymous folk literature areexplained. At the end of the each section, forms and contents are evaluated. At the endof this work there is also a dictionary which includes the local words.At the end of this search, it is understood that Aladağ folk culture is inspiredfrom Middle Asia and Anatolian believes and cultures. After the acceptance of IslamAladağ has gained the new religion?s features and it is still the same.