Toplam kalite yönetimi yönünden müfredat laboratuvar okulları ve diğer okullarda çalışan öğretmenlerin nitelikleri ile okula yönelik tutumları arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
The correlation between properties of the teachers whose work for mlo and other schools and their attitudes towards the schools, were investigated for total quality management.
  1. Tez No: 206018
  2. Yazar: HAFİZE SELDA ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA YILMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite YönetimiMüfredat Laboratuvar OkuluÖğretmen NiteliğiTutum, Total Quality ManagementGround SchoolProperty of teacherAttitude
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu araştırma TKY yönünden Müfredat Laboratuar Okulları ve diğerokullarda çalışan öğretmenlerin nitelikleri ile okula yönelik tutumları arasındakiilişkiyi belirlemek üzere yapılmıştır.Araştırmanın evrenini 2005-2006 öğretim yılında zmir ili metropol alandabulunan ilköğretim okulları ve liselerde çalışan toplam 28332 öğretmenoluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise random yöntemiyle seçilen 11 adetMLO ile 11 adet ilköğretim okulu ve liselerde görev yapan toplam 525 öğretmenoluşturmaktadır.Araştırmada TKY yönünden öğretmenlerin nitelikleri ile okula yöneliktutumları arasındaki ilişkiyi belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen ToplamKalite Yönetimi Tutum Anketi uygulanmıştır.TKY tutum anketinin güvenirlik katsayısı SPSS yöntemi ile 0,97bulunmuştur.Toplanan veriler frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi,varyans analizi, korelasyon ve regresyon gibi istatistik teknikler ile analiz edilerekyorumlanmıştır.Araştırmadan başlıca şu sonuçlar elde edilmiştir.-MLO'ında çalışan öğretmenlerin okula yönelik tutumları arasındaniteliklerine göre anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.-Diğer okullarda çalışan öğretmenlerin okula yönelik tutumları arasındacinsiyetlerine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur.-Diğer okullarda çalışan öğretmenlerin okula yönelik tutumları arasındabranşlarına göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur.-Diğer okullarda çalışan öğretmenlerin okula yönelik tutumları arasındayabancı dil kullanma oranlarına göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur.-MLO'da çalışanların TKY yönünden okula yönelik tutumları diğerokullarda çalışanlara göre daha olumlu bulunmuştur.Bu çalışmanın sonucunda araştırma problemine ve yeni araştırmaolanaklarına ilişkin öneriler yer almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the correlation between properties of the teachers whose workfor MLO and other schools and their attitudes towards the schools, were investigatedfor total quality management.The population of in this study consists of 28332 teachers whose work forMLO elementary and high school in zmir. The sample of the study consists 525teachers work for MLO, elementary and high school. All of them have beendetermined by random method.Reliability coefficient of attitude scale was analyzed by SPSS method. Theresult was calculated as 0,97.Attitude inquiry of Total Quality Management attitude inquiry has beenapplied for determination of the teacher?s properties and their attitudes towards theschools.The collected data were analyzed by using statistical techniques likefrequency, percentile, arithmetic mean, Standard deviation, t-test, variance analysisand correlation.Some main results were obtained in this study. Those results are given inbelow.-Any important difference was not founded between opinions of the teacherswhose work for MLO according to properties.-Some important differences was founded between opinion of the teacherswhose work for other school, according to sexuality of subjects.-Some important differences was founded between opinion of the teacherswhose work for other school, according to event of profession.-Some important differences was founded between opinion of the teacherswhose work for other school, according to proportion foreign language ofsubjects.-In TKY, the teachers whose work for MLO have positive attitude for theirschool according to the teacher whose work other school.There are some propositions for a new research problem and a new study, endof this study.