6-8 yaş çocukları için piyano eğitimi veren kurumlarda öğretmenlerin başlangıç aşamasında, piyano öğretim yöntemlerinden biri olarak yaratıcı dramaya ilişkin görüşleri
Aproaches of the teachers who teach 6-8 year old children piano education in the related institutions on creative drama as one of the piano training at the phase of starting
  1. Tez No: 206020
  2. Yazar: İLKNUR ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. MEMDUH ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: 6-8 year old children piano education, initialphase creative drama, interview
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu araştırma İzmir'deki M.E.B. bağlı müzik kurumları, belediyekonservatuarları, halk eğitimlerde, özel okullarda çalışan 6-8 yaş çocuklarınabaşlangıç aşamasında piyano eğitimi veren 86 öğretmenin anket görüşleri ve Ankara,İstanbul, İzmir'de Eğitim Fakültesi, Konservatuar, özel çalışan, mesleğinde uzman16 piyano öğretmenlerinin görüşleri alınarak hazırlanmıştır.Bu tezin amacı yaratıcı drama yöntem veya teknikleri piyano eğitimineuygulandığında, çocuğun oyun ve dramatizasyon sayesinde duyu organlarını dahafazla kullanarak duyarak, hissederek, dokunarak, paylaşarak bilginin daha etkin veakılda kalıcılığını arttırmaktır. İçindeki ruhsal bedensel ve matematiksel kavramlarıhissetmesini sağlayarak taklit yeteneğini ortaya çıkarmaktır. Sosyal iletişim becerisisayesinde çocuklara müzik yapma ve dinleme alışkanlığını kazandırabilmektir.Piyano, entenasyon bozukluğu olmayan geniş bir ses sınırına sahip perdelibir çalgılıdır. Başlangıç aşamasındaki 6-8 yaş çocuklarına (okuma yazma bilen ya dabilmeyen) aldığı piyano eğitiminin amacı, müziği seven, dinleyen, anlayan, ifadezenginliğine sahip bireyler yetiştirmektir.Piyano eğitim süreci teori, uygulama yaratma ve yorumlama şeklindeyapılmaktadır. Çocukların fiziksel, duyuşsal, devinişsel ve bilişsel özellikleri piyanoeğitim sürecini etkileyen faktörlerdir.Aile, çevre, öğretmenin motivasyonu ile kullanılan yöntem ve tekniklerçocuğun piyanoyu sevmesi ve zevkle çalabilmesini sağlar. Öğretmen, çocuğunpiyano eğitimi sürecini etkileyen faktörleri ortaya çıkarıp geliştirebilmek için çağdaşbir sanat eğitimi olan yaratıcı drama yönteminden faydalanmalıdır.Yaratıcı drama; herhangi bir metin olmaksızın katılanların kendi yaratıcıbuluş, özgün düşünce, bilgi, öznel anlara dayanarak eylemleri doğaçlama vecanlandırmalarıdır. Oyun yoluyla gerçek dünyadan yola çıkarak yeni kurgusaldünyalar oluşturmaktır.Çocuğun öğrenme sürecinde kendi duyuşsal yaşantısı düşleme gücü imgeseldüşünmeyi aktif hale getirmede ve öğrenme süreçlerine etkince katılmasındaetkilidir.Piyano çalmaya başlamadan önce ısınma hareketleri ile çocuk fiziksel,duygusal olarak gevşemiştir. Teknik uygulamalardaki soyutluk pandomimler,imgeler, hikayeler ve masallarla anlatılır. Bazen de dramatize ya da doğaçlamauygulamaları ile çocuğun algı, anlama ve teknik becerileri somut hale getirilir.Renkli bir resim, çizim, alıştırma çeşitli görsel eksersizler çocuğunduyguları sayesinde öğrenme sürecini kısaltacaktır. Yaparak ve yaşayarak müziksevgisi ve piyano eğitimi daha kalıcı olacaktır.Çalışmaların sonucunda bilgilerin daha kalıcı ve pekiştirici olması açısındanöğretmen tarafından defter tutularak öğrencinin gelişim özelliklerine göre yapıcı geribildirimler şeklinde bir değerlendirme olabilir. Çocuğun kaygılarını, korkularını,potansiyelini ortaya çıkarıp öğrencinin kendi yeteneği ile ilgili doğru algılara sahipolması bu değerlendirme sayesinde sağlanabilir.Yapılan araştırmada 6-8 yaş grubu çocuklarda oyun ve oyun materyalleri,doğaçlama, rol oynama, hikaye piyano eğitiminde kullanılabileceği kullanıldığındaçocuğa müzik sevgisini kazandıracağı, hayal gücü ve yaratıcılığını artıracağıgörüşünü belirten öğretmen ve uzman görüş sayısı fazladır.Farklı eğitim donanımlarına sahip piyano öğretmenleri tarafından yaratıcıdramanın, teknik ve yöntemleri yerinde ve zamanında kullanılmadığı zaman çeşitlitutarsızlıklara sebep verebileceğinin göz ardı edilmemesi gerekir.Bu araştırmada uzmanların ve piyano öğretmenlerin görüşlerinindeğerlendirme ve analizleri bulunmaktadır. Araştırma bulguları, sonuç, öneribölümleriyle tamamlanmıştır.Anahtar Kelime: 6-8 Yaş Çocuğu, Piyano Eğitimi, Başlangıç Aşaması,Yaratıcı Drama, Görüşme
Özet (Çeviri)
This study was prepared by consulting to the surveyapproaches of 86 teachers who teach 6-8 year old children primarypiano courses / education in music insitutions based on TurkishMinistry of National Education, municipality conservatories, PublicEducation Centers and private schools, and to 16 piano teachersspecialised on their profession from Education Faculties in Ankara ,İstanbul and İzmir and their associated Conservatories.The aim of this thesis is to enable children to increase therelated knowledge in memorisation (internalisation) by further usingtheir tactile, auditory and visual sensess tends to play anddramatisation when creative drama methodology and / or techniquesare applied to piano training, elicite their ability of immitationsthrough feeling their emotional, bodily and mathemathical conceptsand gain habits of making and listening to music by means of socialcommunication skills.Piano is a screened instrument with a wide spectrum of soundand without any intonation problems. The purpose of piano trainingfor the children of 6-8 years old is to educate and trainindividuals who could love, listen to and understand music, and whocould have a wide range of expression skills.The process of education of piano consists of theory(rhetoric) practice,creativity and interpretation. Physical,cognitive, emotional and movemental properties of children are majorelements which influence the process of piano education.Family, environment, teachers? motivations, releatedmethodology, and techniques enable children to love and play pianowith pleasure. A piano teacher should utilise the creative dramamethod, a contemporary education of art so as to elicit and developethe factors of which influence the process of piano education inchildren.Creative drama means that participants can improvise someactions or roles based on their own creativity, unique thinkingknowledge and moments without referring to any written texts. Bymeans of playing, one can create new fictional worlds from the realworld. The process of creative of drama is efficient inparticipation of the child in learning activities and encouragementof imaginary thinking.Before starting to play piano, the child has already relaxedphysically and emotionally through warm - up drills. Theabstractness in technical performance is expressed and described bymeans of pandomime, images, stories and tales. Occasionially,through dramatisations or improvisations, skills of conception,comprehension and technicality are substantiated.A coloured picture, drawing ,exercise , and various visualdrills will shorten the process of learning thanks to emotions.Feelings of the child, love of music and piano education will bemore permanent through practising and experiencing.For acquired skills and knowledge to be more permanent andreinforcing at the end of excercises, the teacher can take notes ona notebook and assess what is going on as constructive feedbacks-retrospections considering learner?s developmental aspects.Thanks to such an assesments, one can elicit the child?sanxieties, fears and potentials, with right conceptions of his ownskills being acquired by him or her.The study in question states that play and play material canbe used in role-playing improvisation, story-telling and piano-playing for 6-8 year-old children and therefore increase love formusic, imagination and creativity which is all supported bynumerious teachers and specialists. We should not consider thatcreative drama could cause many failures when it is not usedproperly and where necessary.This study includes assessments and analyses of some expertsand piano teachers for the matter involved.The study data was completed with result and suggestionsections.