Terapötik hikaye anlatımının 5-6 yaş piyano öğrencilerinin öz saygı, sosyal kaygı düzeyleri ve motivasyonlarına etkisi
The effect of therapeutic storytelling on the self-esteem, social anxiety level and motivation of 5-6 year old piano students
- Tez No: 824280
- Danışmanlar: DOÇ. TAN TEMEL, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Hikaye Anlatıcılığı, Müzik Eğitimi, Piyano Eğitimi, Motivasyon, Sosyal Kaygı, Storytelling, Music Education, Piano Instruction, Motivation, Social Anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırma, terapötik hikayelerin piyano eğitiminde kullanımının, 5-6 yaş piyano öğrencilerinin öz saygı, sosyal kaygı düzeyleri, kendini ifade etme becerileri, ders motivasyonları ve müzik kompozisyonu oluşturma süreçlerine olan etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Terapötik hikayeler ve piyano eğitimini birleştiren araştırmaların kısıtlılığından dolayı, bu araştırmanın literatüre katkı sağlayacağı öngörülmüştür. Karma yöntem metodolojisi kullanılan ve 14 katılımcının yer aldığı çalışmanın nicel boyutunda ön test-son test zayıf deneysel desenden, nitel boyutunda çoklu durum çalışmasından yararlanılmıştır. Araştırmanın nicel veri toplama araçları; Yeniden Düzenlenen Okul Öncesi Kaygı Ölçeği, DeMoulin Çocuklar İçin Benlik Algısı Ölçeği'dir. Nitel veri toplama araçları ise, öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve öğrenci velileriyle yapılan yapılandırılmamış görüşmelerdir. Araştırma 8 hafta sürmüş ve her katılımcı ile yarımşar saatlik toplam 8 özel piyano dersi yapılmıştır. Araştırmanın ilk 6 dersinde araştırmacı tarafından katılımcılara terapötik hikaye anlatımı uygulanmış, son 2 dersinde katılımcılardan yarım hikayeleri tamamlamaları istenmiştir. Katılımcılar, her ders ve her hikaye için 1 müzik kompozisyonu tasarlamışlardır. Araştırmanın sonucunda, katılımcı öğrencilerin benlik algısı ve öz saygı düzeyleri değişmemiş fakat kaygı ve sosyal kaygı düzeyleri azalmıştır. Ek olarak araştırmada uygulanan prosedür, öğrencilerin kendilerini ifade etmelerine alan açmış, içsel motivasyonlarına katkı sağlamıştır ve araştırma sonucunda, öğrencilerin bazı müzikal unsurları terapötik hikayelerle bağdaştırdıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of using therapeutic stories in piano instruction on self-esteem and social anxiety level, self-expression skill, motivation, and music composition process of 5-6 year old piano students. This study is expected to contribute to the scientific literature, as there is a lack of research combining therapeutic stories and piano education. In this mixed-method research involving 14 participants, a one-group pretest-posttest design was utilized in the quantitative dimension and a multiple case study was used in the qualitative dimension. The quantitative data collection tools of the study are the Revised Preschool Anxiety Scale and the DeMoulin Self-Concept Developmental Scale. The qualitative data collection tools consist of semi-structured interviews with the students and unstructured interviews with the parents. The application process of study lasted for 8 weeks and 8 half-hour private piano lessons were held with each participant. In the first 6 lessons of the study, therapeutic storytelling was applied to the participants by researcher, and in the last 2 lessons, the participants were asked to complete half of the stories. The participants designed 1 music composition for each lesson and each story. As a result of the study, the self-concept and self-esteem of the student participants did not change, but their level of anxiety and social anxiety decreased. It was also determined that the procedure applied in the study helped students express themselves, contributed to their intrinsic motivation, and students associated some musical elements with therapeutic stories.