Veri toplama ve değerlendirme ünitesinin, ilköğretim öğrencilerinin bilimsel tutum geliştirmelerine katkı getirecek şekilde yeniden düzenlenmesi
Rearranging the 'data collection and assesment unit' in a way that will enable primary scool pupils to develop scientific attidudes
  1. Tez No: 206029
  2. Yazar: SEMRA ERTEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞUUR NİZAMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı, veri toplama vedeğerlendirme kavramı, yapılandırmacı öğrenme ortamı, ölçme-değerlendirme, constructive learning approach, data collection and evaluationconcept, constructivist learning environment, assessment-evaluation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Bu araştırmanın amacı, veri kavramının oluşturulmasına katkı sağlayacak,yapılandırmacı öğrenim yaklaşımı ile uyumlu bir öğrenme ortamı oluşturmak veoluşturulan bu ortamın öğrencilerin akademik başarılarına, matematiğe yöneliktutumlarına, yaşam ile okulu ilişkilendirmelerine, sorgulayarak öğrenmelerine,iletişim kurarak öğrenmelerine ve matematiksel düşünmelerinin gelişimine katkısınıbelirlemektir.Araştırma deneysel bir çalışmadır ve kontrol gruplu ön test-son testmodeline dayanmaktadır. Araştırmanın örneklemi, 2005-2006 öğretim yılı II. yarıyıldöneminde ilköğretim okulu 5. sınıfına devam eden 70 öğrenciden oluşmaktadır.Deney grubunda 35 kontrol grubunda da 35 öğrenci bulunmaktadır. Deneyselçalışmaya başlamadan önce, deneklere farklı ölçme araçları uygulanarak, eşitdüzeyde olup olmadıkları belirlenmiş ve iki grupta yer alan öğrenciler arasındaistatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı, yani iki grubun eş düzeyde olduklarıbelirlenmiştir.Araştırmada hem nicel hem de nitel veri toplama araçları kullanılmıştır.Veriler Matematik Tutum Ölçeği, Grafikler Görüş Tutum Ölçeği , Veri Toplama veDeğerlendirme Başarı Testi , Veri Kavramına Yönelik Çalışma Yaprakları, ÖğrenciGünlükleri, kullanılarak derlenmiştir. Derlenen nicel veriler, istatistik paketprogramı kullanılarak çözümlenmiştir. Nitel verilerin analizinde ise, elde edilenveriler araştırmacı tarafından okunmuş, çözümlenmiş, kodlanmış, belli ana başlıklaraltına alınmış bazen ise dereceli puanlama anahtarı yardımıya puanlandırılarakçözümlenmiştir.Araştırmada elde edilen verilerden, tasarlanan yapılandırmacı öğrenmeortamının, veri kavramının oluşturulması ve öğrenilmesinde çok yönlü olumlu katkısağladığı ortaya çıkmıştır. Deney grubu ve kontrol grupları arasında matematiğeyönelik tutumlarında, grafikler ünitesine yönelik tutum ve görüşlerinde ve akademikbaşarılarında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to establish a learning environment harmoniouswith a constructivist learning approach that will enable learners to gain insights intodata collection, to determine the effects of this learning environment on the learners?educational achievements, on their attitudes towards mathematics, on theestablishment of the relationship between school and life, on their learning by meansof investigation and by means of communication with others, and on thedevelopment of their mathematical thinking.This is an experimental study with a control group capitalizing on a pre-testand post test model. The sample of the study consisted of 70 fifth graders havingtheir primary education during the fall term of the 2005-2006 school year. Of these70 pupils, 35 participants took part in the control group and the other 35 in theexperimental group. Before starting the experimental study, diverse tests wereadministered to the participants in both control and experimental groups to determinewhether they were at the same level or not. It was found out that there was nosignificant difference between two groups. In other words, both groups were found tobe at the same level.In this study both qualitative and quantitative methods were used to collectthe data. The collected data were compiled by using Mathematics Attitudes Scale,Graphical Point of View Attitudes Scale, Data Collection and Evaluation Tests,Spread Working Sheets involve Data Concept and Students? Diaries. Thequantitative data were analyzed with statistical programs. The qualitative data wereread, analyzed, coded and grouped under the various headlines by the researcher andin some cases this data were analyzed with various scales.By the end of this study, it has been notified that proposed ?constructivelearning environment? has helped to establish and to learn data concept very much.A very meaningful differences, regarding Attitudes aimed at Mathematics andGraphics subjects and academical success between the control group and theexperimental group, were realized.