Mircea Eliade'ın eserlerinde toprak ana, kadın ve doğurganlık
Mother earth, woman and fertility in literatures of Mircea Eliade
  1. Tez No: 206071
  2. Yazar: ZÜBEYDE KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mircea Eliade, Toprak Ana, Kadın, Do urganlık, Axis mundi, Mircea Eliade, Mother Earth, Woman, Fertility, Axis mundi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalı mada Mircea Eliade'in eserlerinde Toprak Ana, Kadın ve Do urganlıkkonusunun nasıl yorumlandı ı esas alınmı tır. Buna ba lı olarak Toprak Ana ile kadınarasındaki do urganlık yönünden benzerlikler konusunda açıklamalar yapılmı tır. AyrıcaToprak Ananın üretkenli i di er kozmik ö elerle bir bütün olu turdu u dü ünüldü ü için su,ta lar, gök ve Gök Tanrı konuları üzerinde çalı ılmı tır.Eliade'a göre Toprak Ana ile kadın do urganlık yönünden birbirine benzemekte ve buyönden aralarında mistik bir dayanı ma vardır. Bu ba lamda Eliade'ın görü ünü savunmasıve bu çalı malar esnasında izledi i yöntem ve teknikler ara tırılmaya çalı ılmı tır. Sonuçolarak kadın ile Toprak Ana arasında üretkenlik yönünden benzerlik oldu u kanaatineula ılmı tır.
Özet (Çeviri)
In this study, the main points which are taken into consideration in MirceaEliade?s works are the ways how Mother Earth, woman and fertility are interpreted.According to this, the similarities between woman and fertility are expressed. Moreover,because the opinion that the fertility of Mother Earth forming a entirety with other cosmicparts, water, stones, sky and Sky God, these concepts are studied.For Eliade, Mother Earth and woman are similar regarding fertilities and that?s whythere?s a mistic cooperation between them. In this respect, Eliade?s defending her ideas andthe methods and techniques she pursued were analyzed. As a conclusion, the similaritybetween woman and Mother Earth in wiev of fertility is concluded.