Yakınsama teorileri: Türkiye ve Avrupa Birliği bölgeleri örneği
Convergence theories: Turkey and EU regions
  1. Tez No: 206083
  2. Yazar: GÜLAY DOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SANLI ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yakınsama, Büyüme Teorileri, Convergence, Growth Theories
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Farklı ekonomilerim gelir düzeylerinin birbirine yakınsama eğiliminde olup olmadığısorusu, Solow'un 1956 yılındaki ekonomik büyüme çalışmasıyla başlayan ve günümüzekadar devam eden önemli sorulardan birisidir. Neoklasik Teori'de fiziksel sermayebirikimi, büyümenin itici gücüdür. Sermaye stoku arttıkça, sermayenin marjinal getirisiazalmaktadır. Böylece başlangıçta daha az sermaye birikimine sahip ülkeler, daha hızlıbir büyüme sağlamakta ve göreli olarak daha zengin ülkelerin düzeylerineyakınsamaktadırlar.Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği bölgeleri ve Türkiye'nin 67 ili arasında yakınsamahipotezini test etmektir. Yöntem olarak söz konusu ekonomilerin başlangıç gelirdüzeyleri ile gelirlerinin ortalama büyüme oranları arasındaki ilişki araştırılmıştır veelde edilen sonuçlar mutlak yakınsama ölçütü olarak alınmıştır. AB Bölgeleri veTürkiye'nin 67 ili arasında yakınsama bulgusuna rastlanmamıştır. Ayrıca Türkiye'nin67 ili arasında da bir yakınsama söz konusu değildir. Ancak AB bölgeleri kendiiçlerinde birbirlerine yakınsamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The question of whether income levels of different economies tend to convergerepesents one of the important issues that was first discussed in 1956 by Solow in hiseconomic growth study and still has een discussed ever since. In the neoslassical theory,physical capital accumulation is the driving force of output growth and dimishingreturns to physical capital is a key assumption of the neoclassical theory. As more andmore capital is employed, its marginal product diminishes. So the economies startingout with a lower physical capital base will experience higher growth rates andeventually converge to the rich ones.In this context, this study aims to provide an assessment about income convergenceacross the regions of European Union and Turkey?s 67 provinces. Income convergenceis analysed in terms of beta and sigma convergence. Empirically, convergence has beentested by regressing the growth rates of the set of economies being studied on the initialor starting level and growth rate is viewed as evidence for absolute convergence. Noevidence has been found for regional convergence of per capita income among regionsof EU and provinces of Turkey for the period 1980-2001. And also convergence doesn?toccur among Turkey?s 67 provinces between 1980-2001 but EU regions convergeamong themselves during 1980-2003.