Gazali'ye göre yaratma
Creation according to Gazali
- Tez No: 206082
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL YÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Gazali, yaratma, varlık, alem, hür irade, felsefe, hudus, zorunluvarlık, imkan, olurluluk, Gazali, creating, creation, universe, free will, philosophy, hudus, zorunluvarlık, possibility
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalı mada, slam dü üncesinde özellikle Kelam ve slam Felsefesi'nde çok büyükbir yeri olan ve yeni olu umların meydana gelmesine kapı açan büyük slam dü ünürüGazali'nin hayatını, eserlerini ve O'nun dü üncesine göre Allah'ın yaratma fiilini Kelamiaçıdan incelenerek di er ekollerle kıyaslanmaya çalı ılmı tır.Alemin ve varlıkların meydana geli inde Allah'ın ilminin, kudretinin ve fiilinin kafisebep olamayaca ını savunan Gazali, Allah'ın hür radesini kafi sebep olarak görür.Gazali, asıl varlık olarak ilk ve en yüce varlı ı kabul eder. Di er varlıkları da bunadayandırır. Yoktan yaratmayı kabul ederken mutlak yok olu u reddeder.Gazali'ye göre Allah, faili muhtardır. Alemi yaratması O'na vacip de ildir. FilozoflarAlemin birinci aklın kendi kendini dü ünmesi neticesinde zorunlu olarak Allah'u Teala'dansudur etti ini kabul eder. Mutezile ise Allah'ın kulları için iyi olanı yaratması mecburiyetinisavunurken Gazali, Allah'ın hür iradeye sahip oldu unu, istedi ini yapmaya muktediroldu unu savundu u görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to manifest the life and works of great Islamic thinker Gazali,(who has an important position in Islamic thought especially Kelam and Islamic Philosophyand who led to new formations ) and to search his views on God?s creation from the angle ofKelam and compare them with other teachings.Gazali, c1aims that, God?s free will but not his knowledge, power and act is enoughfor the creation of the universe.Gazali thinks the real being is the first and the greatest one. The other creations comeout from this. While accepting creation out of nothing, the refuses absolute disappearance.According to Gazali, God is faili muhtar. He doesn?t have to create the universe.Philosophers think that universe came out from God obligatorily, as the first mindthought ab out himseır While Mutezile c1aims that God has to create good for his servants,.Gazali thinks God has a free win and able to do whatever he wants.