Türkiye'de futbol şiddeti ve holiganizme polisin bakış açısı
Current position of hooliganism and football violence in Turkey and police behavior against it
  1. Tez No: 206142
  2. Yazar: OKTAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Spor, Public Administration, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Seyirci Saldırganlığı, Futbol, Şiddet, Holiganizm, Polis, Çevik Kuvvet, Sports, Audience Aggression, Football, Violence, Hooliganism, Police, Riot Police
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de Futbol Şiddeti ve Holiganizm'in mevcutdurumunu ve polisin bu konudaki tutumu ve bakış açısını ortaya koymaktır.Araştırmanın evrenini futbol ve diğer spor müsabakalarında güvenliği sağlamakiçin görev alan Çevik Kuvvet biriminde çalışan polisler, örneklemini ise Sivas lEmniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görev yapan 91 polis ve zmirl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görev yapan 150 polisolmak üzere toplam 241 Çevik Kuvvet Polisi oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak, Çevik Kuvvet biriminde çalışan polislerindemografik bilgileri ile birlikte, katılımcıların mevcut yasa ve yönetmelikler, seyircisaldırganlığının önlenmesi, diğer emniyet birimleri ve kurumlarla koordinasyon, statgörevindeki uygulamalar ve eğitim konularına ilişkin görüşleri ve çözüm önerileriniöğrenmek amacıyla 35 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır.Anket yoluyla elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS paket programıkullanılarak çözümlenmiştir. Veri çözümlerinde frekans, yüzde, aritmetik ortalamakullanılmıştır.Sonuçta katılımcılar; yürürlükte olan ?Sporda Şiddet Yasası? nın ihtiyaçlara tamolarak cevap veremediğini, seyirci saldırganlığının önlenmesi ile ilgili olarak değişikpolitikaların izlenmesi gerektiğini, diğer kurumlarla ve özellikle adli makamlarlakoordinasyonun sağlanamadığını, statlarda güvenliğin özel güvenlik kuruluşlarıncasağlanması gerektiğini, polisin kendisini spor güvenliği ile ilgili gelişim vedeğişimlerden uzak gördüğünü ve bu konularda eğitiminin yetersiz olduğunudeğerlendirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal current position of hooliganism in Turkey and policebehavior against it.The pool of this study consists of Riot Police, performing to ensure securityduring football games and other sports organizations. The sample of this study consistsof 91 police officers from Riot Police of Sivas Province and 150 police officers fromRiot Police of zmir Province, 241 police officers in total.A questionnaire, including 35 questions, has been applied to gather data in orderto identify demographic data about police officers, and their opinion and suggestions oncurrent law and instructions, prevention of audience aggression, coordination with otherpolice units and other organizations, applications in-duty in statiums, and trainingissues.The data obtained through questionnaire has been analyzed in SPSS software.Frequency, ratio, and arithmetic mean have been used for data analysis.Eventually, it has been identified that the sample thinks Sports Violence Law, ineffect, can not respond demands taking into consideration current law and instructions,it is necessary to apply various policies in order to prevent audience aggression, there isnot coordination with other organizations especially judicial organizations, it isnecessary to provide security in statiums through private security agencies, police is notfamiliar with improvement and change on sports security and training on these issues isnot enough.