Müzik öğretmeni adaylarının piyano dersindeki başarıları ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki
The relationship between the achievement in piano lessons and personality traits of intending music teachers
- Tez No: 206221
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MARİ BARSAMYAN, Y.DOÇ.DR. SEMAİ TUZCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Psikoloji, Education and Training, Music, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Piyano ders başarısı, kişilik, kişilik özellikleri, müzikeğitimi, müzik öğretmeni adayları, Achievement in piano lessons, personality, personality traits, music education, intending music teachers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
bu araştırmada, müzik öğretmeni adaylarının piyano dersindeki başarıları ilekişilik özellikleri arasındaki ilişki araştırılmıştır.Türkiye'nin üç ayrı üniversitesinden 48'i kız ve 24'ü erkek olmak üzere toplam72 müzik eğitimi anabilim dalı öğrencisinin oluşturduğu örneklem grubuna, Cattell 16PF Kişilik Envanteri ve demografik özelliklerin ölçülmesi amacıyla araştırmacıtarafından hazırlanan form uygulanmıştır.Verileri analiz etmek için, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı,Spearman Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı, İlişkisiz Grup t Testi ve Tek yönlüVaryans Analizi (ANOVA) teknikleri kullanılmıştır.Sonuçlar, müzik öğretmeni adaylarının piyano dersindeki başarıları ile C(Strese Tolerans), F (Canlılık), I (Duyarlılık), Q l (Değişime Açıklık) ve Q3(Mükemmeliyetçilik) özellikleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunugöstermiştir.Araştırmada ayrıca, müzik öğretmeni adaylarının her gün piyano çalışmadurumuna göre piyano ders başarılarının farklılaştığı saptanmıştır. Ancak, müziköğretmeni adaylarının cinsiyet, yaş, mezun olunan lise türü, evde piyano olma durumuve ailede amatör veya profesyonel olarak müzikle ilgilenen bir kişi olma durumuna görepiyano ders başarıları farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
in this research, the relationship between the achievement in piano lessons andpersonality traits of intending music teachers was investigated.A sample of 72 music education students, consisting of 48 females and 24males from 3 different universities in Turkey, completed Cattell's 16 Personality FactorQuestionnaire and a questionnaire in which some demographic characteristics wereasked.Pearson Correlation Coeffıcient, Spearman Rank Correlation Coeffıcient,Analysis of Varience (ANOVA) and Independent Samples t Test were used to analyzethe data.According to the results, the achievement in piano lessons of intending musicteachers were positively correlated with the traits C (Emotional Stability), F(Liveliness), I (Senstivity), Q l (Openness to Change) and Q3 (Perfectionism).it was also found in the research that, the achievement in piano lessons ofintending music teachers were significantly different according to their working onpiano everday. However, the achievement in piano lessons of intending music teacherswere not significantly different according to their gender, age, type of high school theywere graduated from, the age of starting playing piano and existing at least öneindividual who has professionaly ör amateurish interest on music in the family.