Successful and unsuccessful readers' use of reading strategies
Başarılı ve başarısız okuyucuların okuma stratejilerini kullanımı
- Tez No: 206250
- Danışmanlar: PROF. DR. THEODORE RODGERS, DR. SUSAN JOHNSTON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Stratejiler, okuma stratejileri, okuma strateji eğitimi, başarılı okuyucular, başarısız okuyucular, `top-down' stratejiler, `bottom-up' stratejiler, yapılandırmalı öğretim(scaffolding), Strategies, reading strategies, reading strategy instruction, successful readers, unsuccessful readers, top-down reading strategies, bottom-up reading strategies, andscaffolding
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZETBAŞARILI VE BAŞARISIZ OKUYUCULARINOKUMA STRATEJ LER N KULLANIMIUzunçakmak, PınarYüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak ngilizce Öğretimi BölümüTez Yöneticisi: Prof. Theodore S. RodgersOrtak Tez Yöneticisi: Dr. Susan JohnstonTemmuz 2005Bu çalışma, (a) öğrenciler tarafından rapor edilen okuma stratejilerinin genelkullanımını ve (b) başarılı ve başarısız okuyucuların okuma stratejilerini kullanımındagösterdikleri farklılıkları incelemiştir. Çalışma, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Temelngilizce Bölümü'nde ileri seviye sınıflarında öğrenim gören 112 öğrencinin katılımıyla, 2005yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir.Veri toplama aşamasında iki anket ve öğrencilerin okurken kullandıkları stratejilerirapor ettikleri iki farklı okuma çalışması uygulanmıştır. lk anket, 112 öğrenciye verilmiş veöğrencilerin rapor ettikleri genel strateji kullanımını araştırmıştır. kinci anket, bu 112 öğrenciarasından seçilen 17 başarılı ve 17 başarısız okuyucuya verilmiştir. kinci anket, buöğrencilerin ilk dönem aldıkları strateji eğitimini ne kadar hatırladıkları hakkında verisağlamıştır. Çalışmanın son kısmında uygulanan iki farklı okuma çalışması ise iki başarılı veiki başarısız okuyucunun okurken kullandıklarını söyledikleri stratejiler hakkında daha derinbilgi edinilmesine katkıda bulunmuştur.Toplanan verinin analizi için ortalamalar, frekanslar ve standart sapmalarhesaplanmıştır. Ayrıca, başarılı ve başarısız okuyucuların cevapları arasındaki olasıfarklılıkları belirlemek için t-test uygulanmıştır.Sonuçlar, öğrencilerin genel olarak 12 okuma stratejisini sıklıkla kullandığını ortayakoymuştur. Ancak, başarılı ve başarısız okuyucular arasında kullandıklarını rapor ettikleriokuma stratejileri ve strateji eğitimini hatırlama konularında bir farklılık görülmemiştir.Çalışmanın son kısmında uygulanan okuma alıştırmalarında ise, başarılı ve başarısızokuyucuların okuma stratejilerini kullanımı konusunda farklılık gösterdikleri belirlenmiştir.Başarılı okuyucular başarısız okuyuculardan daha fazla okuma stratejisi kullandıklarını raporetmişlerdir. Ayrıca, başarılı okuyucular `top-down' stratejilerini ve Temel ngilizceBölümü'nde öğretilen stratejileri başarısız okuyuculara oranla daha sık kullandıklarınısöylemişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSUCCESSFUL AND UNSUCCESSFUL READERS? USE OFREADING STRATEGIESUzunçakmak, PınarM.A., Department of Teaching English as a Foreign LanguageSupervisor: Prof. Theodore S. RodgersCo-Supervisor: Dr. Susan JohnstonJuly 2005This study was designed to investigate (a) generic reading strategy use as reported bythe students and (b) the extent to which successful and unsuccessful readers differ in their useof reading strategies. The study was conducted with 112 upper-intermediate level students atMiddle East Technical University (METU), Department of Basic English (DBE) in the springsemester of 2005.Data were collected through two questionnaires and two stimulated recall tasks. Thefirst questionnaire was given to 112 students to investigate generic strategy use as reported bythe students. The second questionnaire, administered to 17 successful and 17 unsuccessfulreaders, chosen from among the 112 students, provided data about how much previousstrategy instruction successful and unsuccessful readers recalled. Stimulated recall tasks donewith two successful and two unsuccessful readers provided insight into the reading strategiesthese students reported using while performing the reading tasks.To analyze the data, means, frequencies, and standard deviations were calculated. Inaddition, t-tests were run to explore the possible differences between the responses given bysuccessful and unsuccessful readers.The results indicate that the students overall made frequent use of 12 readingstrategies. However, successful and unsuccessful readers did not differ significantly in theirreported use of reading strategies and recall of strategy instruction. In the stimulated recall ofreading task performance, however, successful and unsuccessful readers differed in theirstrategy use. Successful readers reported using more strategies, more top-down strategies andmore DBE-instructed strategies than did unsuccessful readers.