Okumada başarılı olan ve olmayan öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri ile özetleme becerilerinin incelenmesi
Examining reading comprehension and summarizing strategy skills of succesful and unsuccessful students at reading
- Tez No: 432671
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN BAYDIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okumada başarılı olan öğrenciler, okumada başarısız olan öğrenciler, okuduğunu anlama stratejileri, özetleme, dil becerileri, Ortalama Sözce Uzunluğu, Farklı Sözcük Sayısı, Poor readers, successful readers, reading comprehension strategies, summarizing, language skills, MLU, Different Words Used
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada ilkokul dördüncü sınıftaki okumada başarılı olan ve olmayan öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri ile özetleme ve dile ilişkin biçimbirimbilgisi/sözdizimi ve sözcük dağarcığı becerilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri ile özetleme becerileri, yazılı özetlerindeki biçimbirimbilgisi/sözdizimi ve sözcük dağarcığı arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla yapılan çalışmaya okumada başarılı olan 122 ve okumada başarısız olan 122 öğrenci olmak üzere, toplam 244 öğrenci katılmıştır. Okumada başarılı olan ve olmayan öğrencilerin anlama becerilerini değerlendirmek için öğrencilere bir bilgilendirici metin verilerek okumaları, daha sonra metinle ilgili açık uçlu soruları yanıtlamaları istenmiştir. Özetleme becerisini değerlendirmek için de başka bir bilgilendirici metin verilerek okumaları, daha sonra okuduklarını özetlemeleri sağlanmıştır. Okuduğunu anlama becerileri,“Okuduğunu Anlama Ölçü Aracı”ile, özetleme becerileri de“Özetleme Becerileri Ölçü Aracı”ile değerlendirilmiştir. Ayrıca öğrencilerin yazılı özetlerindeki biçimbirimbilgisi/sözdizimi (OSU) ve sözcük dağarcığı (FSÖZS) hesaplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda okumada başarısız olan öğrencilerin okuduğunu anlama başarılarının okudukları metinle ilgili sorulan tüm soru türlerinde ve toplam puan açısından okumada başarılı olan akranlarına göre daha düşük olduğu görülmüştür. Bununla birlikte iki gruptaki öğrencilerin de en çok ana düşünceyi bulma ile kişisel bilgi ve deneyimlerini kullanarak çıkarım yapma sorularında güçlük çektikleri belirlenmiştir. İki grubun özetleme becerileri karşılaştırıldığında, okuma güçlüğü olan öğrencilerin ana düşünceyi ve ana düşünceyi destekleyen ayrıntıları verme, metni kendi cümleleriyle anlatma, metni düzenleme, paragraf oluşturma, sonuç cümlesi oluşturma ve diğer özetleme becerilerinin tümünde okuma güçlüğü olmayan akranlarından daha başarısız oldukları bulunmuştur. Araştırmanın bulguları, özetlemenin içerik alanına ilişkin toplam puan ile anlama toplam puanı arasında olumlu ve orta düzeyde bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin özetleme başarıları arttıkça anlama başarıları artmış ve özetleme başarısı arttıkça da okuduğunu anlama başarısı artmıştır. Araştırmanın diğer bir bulgusu olarak okuma güçlüğü olan öğrencilerin özetlerindeki biçimbirimbilgisi/sözdizimi için yazılı özetlerinden hesaplanan Ortalama Sözce Uzunluğu (OSU) ve sözcük dağarcığı için hesaplanan Farklı Sözcük Sayısının (FSÖZS) okumada başarılı olan akranlarına göre daha az olduğu görülmüştür. Özetlemenin içerik puanı, biçimbirimbilgisi/sözdizimi (OSU) ve sözcük dağarcığı (FSÖZS) değişkenlerinin okuduğunu anlama üzerindeki etkisi incelendiğinde, biçimbirimbilgisi/sözdiziminin okuduğunu anlamayı en fazla yordayan değişken olduğu bulunmuştur. Çalışmanın tüm bulguları ele alındığında, okuduğunu anlama becerileri ile özetlemenin içerik boyutu, sözcük dağarcığı ve biçimbirim bilgisi/sözdiziminin anlamlı ve olumlu bir ilişkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the reading comprehension skills, summarizing skills, morphosyntax (Mean Length of Utterance-MLU) and vocabulary knowledge (Different Words Used-DWU) of poor and successful readers who were at fourth grade comparatively. In addition, the relation between their reading comprehension skills and summarizing, MLU and DWU in their summaries were examined. For this purpose, 122 poor reader and 122 successful reader, totally 244 fourth graders participated in the study. For the assessment of their reading comprehension skills, they were asked to read an informative text and then reply openended questions related to the text. To assess their summarizing skills, they were given a different informative text then they were asked firstly to read it and after that summarize what they read. Reading Comprehension Measurement Tool was used to assess their reading comprehension skills and Summarizing Skills Measurement Tool was used for assessment their summarizing skills. Also, their MLU and DWU in their summaries were calculated. Findings showed that poor readers' reading comprehension achievement were less than those of their successful peers at all the question types and in terms of total comprehension score. However, it was determined that both student groups had most difficulty in finding main idea of the text and inferential questions requiring use of personal knowledge and experience. When comparing summarizing skills of the groups, it was seen that the poor readers had more failures than their peers in giving main idea and details to support the main idea, telling the text in their own words (rephrasing), editing x the text, creating paragraphs, creating the result sentence, and the other summarizing skills. The results of the study showed that there was a positive and medium level relationship between the total scores of the content area of summarizing and total reading comprehension skills. While the students' summarizing scores increased, their reading comprehension scores increased and viceversa. It was seen that as an an other result of the study that The MLU and DWU in their summaries were lower than those of their peers. When the effects of the content area score of the summarizing, MLU and DWU in their summaries on their reading comprehension total score were examined, it was found that MLU was the most predictor variable to comprehension. Considering all the findings of the study, there were positive and medium level relationship between the total reading comprehension scores, the total scores of the content area of summarizing, MLU and DWU in their summaries.