İslam kelamında zaman kavramı
Consept of time in Islamic theology
  1. Tez No: 206269
  2. Yazar: İLKNUR DEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL YÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, varlık, hareket, hakikat, akı, izafiyet, ezel, âlem, yaratılı, büyük patlama, felsefû yorum, kelâmû yorum, Time, existence, movement, the truth, flow, relativity, pasteternity, cosmos, creation, big bang, philasophical comment, Islamic theological comment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZETSLAM KELAMINDA ZAMAN KAVRAMIlknur DEM RYüksek Lisans Tezi, Temel slam Bilimleri Anabilim DalıDanı man: Yrd. Doç. Dr. smail YÜRÜKAralık 2006, 213 Sayfaslâm dü üncesinde zaman kavramı onu bir varlık olarak algılayan ve sadecezihnin bir kurgusundan ibaret olarak dü ünen iki farklı ekolün görü leri çerçevesindetartı ılmı tır. Birincisi felsefenin zaman yorumu, ikincisi ise kelâmın zaman anlayı ınıortaya koymaktadır. Bunun için her eyden önce kavramın sözlük ve terim anlamlarıüzerinde durup ardından slâm ilahiyatının temelini te kil eden Kur'ân'ın içerdi i,zamana dair bilgileri, bunların tefsirlerine de yer vererek açıklamaya çalı tık.Zaman kavramının felsefede ele alını ve algılanı tarzını ortaya koyabilmekamacıyla belli ba lı filozofların konu ile ilgili de erlendirmelerine yer verdik. Kelâmilminin zaman hakkındaki çe itli fikirlerini de önder nitelikteki kelâm âlimlerinineserlerinde yer alan ekliyle aktararak de erlendirmeye çalı tık. Kelâmcıların genelolarak zamanın ve hareketin hakikatini kabul etmediklerini gördük.Kelâm bilginlerinin izledi i ve Kur'ân'ın da metodu olan, fizikten metafizi edelil getirme çabalarının pozitif bilimin verilerinden faydalanabilmeyi olanaklı kılmasıdolayısıyla konunun anla ılmasında çok daha aydınlatıcı oldu u kanaatine vardık.Kelâmcıların genel olarak zamanın ve hareketin hakikatini kabul etmedi i, bunagerekçe olarak da filozoflar tarafından varlı ı kabul edilen zamanın cüzleri olan geçmive gelece in içinde ya anılan anda var olmadı ı ve imdinin ise hemen kaybolup gitmioldu u, bu nedenle de zamanı anlamanın imkânının ancak varlıkla birlikte bulundu unuiddia ettikleri ve bu kanaatin birçok kelâmû ve felsefû çıkmaza çözüm te kil etmekteoldu u fark edilmi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCONSEPT OF TIME IN ISLAMIC THEOLOGYlknur DEM RMaster Thesis, the Department of the Basic Islamic SciencesSupervisor: Yrd. Doç. Dr. smail YÜRÜKDecember 2006, 213 PagesConsept of time in Islamic thought has been argued in the frame of opinions oftwo different schools which one of them perceived concept of time as a creature, andthe other considered it speculation of mind. The first one shows the interpretation oftime of philosophy and the second manifests the perception of time of theology. This iswhy, first, we dwelt on literal and terminological meanings of the concept, then, weexplained the information related to time in Qoran constituting the mainstay of Islamictheology, including their exegsis.To show the way of study and perception of concept of time in philosophy, wedealt with eminent philosophers? opinions related to the topic. We also tried tointerprate the varioss opinions about time in theology by qoting them from the Works ofprominent theologs. Meanwhile, we discerned that the theologs, generally, did notaccept the truth of time and movement.We reached the opinion that the method of theologs, of Qoran as well, the effortsfor giving prof, from physical word for metaphysical things are more much tounderstand the topic, because it makes use of the exact sciences? datum possible.In this study, it is discerned that theology, did not accept the truth of time andmovement, because they had some problems with the pieces of time, past, future andpresent which their existence is accepted by philosophers. According to he ologs thepast and future did not exist in the actual moment and present faded away immediately.They claimed that understanding time is possible only together with existence. Thisclaim also gives solutions for many theological and philosophical blinds.