Muhyiddin İbni Arabide zaman kavramı
The concept of time in Muhyiddin Ibni Arabi
  1. Tez No: 545781
  2. Yazar: HATİCE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dehr, Hareket, Zaman, Vahdet-i Vücûd, İzafiyet, dehr, movement, time, wahdat al-wujud, relativity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
İslam geleneğini oluşturan dinamiklerin meydana gelmesinde İbn Arabî'nin önemli bir etkisi vardır. O, çok geniş bir coğrafyaya yayılarak birbirinden kopuk kültürleri tek bir çatı altında toplayan ve onlardan çeşitli sentezler yaratan İslam düşüncesi ambarından seçtiği düşünceleri, Kur'an ve hadisle harmanlayıp, ontolojisinin, kozmolojisinin ve tasavvuf anlayışının mihveri olan vahdet-i vücûd nazariyesini meydana getirmiştir. İbn Arabî'nin bilgi çeşitliliği, farklı düşünce sahiplerinin onda kendisinden bir şeyler bulmasına neden olmuştur. İbn Arabî'de zaman konusu da bu bilgi çeşitliliğini yansıtır. Felsefenin ve kelamın neredeyse bütün ekollerinden bir görüşü onun felsefesinde bulmak mümkündür. Yahudi ve Helenistik düşüncenin izlerini de bulabileceğimiz İbn Arabî'de zaman konusunun bizi yönlendirdiği ana düşünceyi ortaya çıkarma çabası içinde olacağız.
Özet (Çeviri)
Ibn Arabî has an important influence on the occurrence of the dynamics that constitute the Islamic tradition. He created the theory of wahdat al-wujud, the wisdom of his ontology, cosmology, and mysticism, blending the Quran, and the hadith with the thoughts chosen from the Islamic thought warehouse, which spread the vast cultures together under one roof and create various syntheses from them. He blends his knowledge with the Qur'an and hadith until he has lived and systematized the theology of wahdat al-i body, which is the source of his ontology, cosmology and Sufism. The diversity of knowledge of Ibn Arabî has caused different thinkers to find something of him. The subject of time in Ibn Arabî reflects this diversity of knowledge. It is possible to find a view from almost all schools of philosophy and theology in his theology. We will try to uncover the main idea that the subject of time in Ibn Arabî, which we can find traces of the Jewish and Hellenistic ideas, has guided us.