Macroeconomic impacts of derivative markets
Turev piyasalarinin makroekonomik etkileri
  1. Tez No: 206344
  2. Yazar: MEHTAP BEYZA POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFET GÜRKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türev Piyasaları, Ekonomik Büyüme, Derivative Markets, Economic Growth
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETTÜREV PİYASALARININ MAKROEKONOMİK ETKİLERİPolat, Mehtap BeyzaYüksek Lisans, Ekonomi BölümüTez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Refet GürkaynakAralık 2006Finansal gelişmişliğin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri literatürde sıkçatartışılmış bir konudur. Bu konuyla ilgili herhangi bir mutabakata varılamamıştır;kimi çalışmalar finansal gelişmişliğin daha sağlıklı makroekonomik sonuçlardoğurduğunu savunurken, diğer bazı çalışmalar bunun aksi görüşübenimsemektedirler. Diğer bir literatür ise var olan belirsizlik ile yapılan yatırımarasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu ilişki hakkında da karşıt görüşler mevcuttur;kimi çalışmalar artan belirsizliğin yatırım üzerinde olumsuz etkileri olduğunu iddiaederken, diğer bazı çalışmalar bu iki değişken arasındaki ilişkinin pozitif olduğugörüşünü savunmaktadır. Bu çalışma ile birlikte bu iki farklı literatürün bulguları tekbir başlık altında toplanabilecektir: türev piyasaları. Bu çalışma türev piyasalarınınvarlığı ve hacminin büyümesinin bireylerin yaşam standartları üzerindeki etkilerini,ilk kez Mankiw, Romer ve Weil (1992) tarafından oluşturulan çerçeve içerisindeinceleyecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMACROECONOMIC IMPACTS OF DERIVATIVE MARKETSPolat, Mehtap BeyzaM.A., Department of EconomicsSupervisor: Asst. Prof. Refet GürkaynakDecember 2006There has been much debate over the effect of financial development oneconomic growth and well-being. A conclusion has not been reached yet; some ofthe works assert that the level of financial development leads to soundermacroeconomic conditions, whereas some others hold opposing views. Another lineof literature concentrates on the relation between the level of existing uncertainty andthe level of investment. There are again controversial conclusions reached regardingthis relationship; some argue that the level of uncertainty has a negative effect oninvestment, whereas some argue that the correlation between these two variables ispositive. In this paper, the assertions of these two different lines of the literature willbe linked under a single heading, the derivative markets. This paper will analyze theeffect of the existence and growth rate of the derivative market volume on thestandard of living of individuals under the framework first constructed by Mankiw,Romer and Weil (1992).