The analysis of Turkey's approach to peace operations
Türkiye'nin barış operasyonlarına yaklaşımının analizi
- Tez No: 206361
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Barışı koruma, barış gücü, güdüleme, güvenlik, kimlik, katılım, askeri, Birleşmiş Milletler, Kuzey Atlantik ttifakı, Avrupa Birliği, peacekeeping, peace force, motivation, security, identity, participation, military, United Nations, North Atlantic Treaty Organization, European Union
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
ÖZETTÜRK YE'N N BARIŞ OPERASYONLARINA YAKLAŞIMININ ANAL ZGüngör, UğurDoktora, Uluslararası lişkiler BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali L. KaraosmanoğluŞubat 2007Bu tez çoğunlukla Soğuk Savaş sonrası dönemde Birleşmiş Milletlerliderliğinde düzenlenen barış operasyonlarına Türkiye'nin katılmasının temelindeyatan güdüleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Tezin ana iddiası şudur; Türkiye'ninyıpranan batı kimliğini 1990 larda bu yol aracılığıyla güçlendirmeye çalışmış olmasıanlamında bu tip operasyonlara katılım kimlik yapıcı bir faaliyet olmuştur. Bu tezTürkiye'nin barış operasyonlarına katılmasının ardındaki güvenlikle ilgili hususlar veetnik ve dinsel baskı gruplarının ülke içindeki etkileri gibi diğer güdüleri detartışmakta fakat bu açıklamaların ikna edici açıklamalar sunmakta yetersiz olduğunusavunmaktadır.Yöntemsel olarak, bu tez için yapılan araştırma teorik değil konusal olacaktır.Bu çalışmanın maksadı Türkiye'nin barış operasyonlarına katılımıyla ilgili değeryargılarına varmak değil, bundan ziyade Türkiye'nin rolünü tanımlamak, anlamak veaçıklamaktır.Türkiye'nin barış operasyonlarındaki deneyimlerine dayanarak, bu tez şusonuçlara ulaşmaktadır. Öncelikle Türkiye'nin batılı imajı gelişmiştir. kinci olarak,Türkiye batının değişen güvenlik tanımlamalarına uyumlu olarak kendi güvenlikkimliğini ve güvenlik çıkarlarını dönüştürebilmiştir. Üçüncü olarak, Türkiye'nin butip operasyonlarda varlık göstermesini müteakip Türk Silahlı Kuvvetlerininmodernizasyon süreci daha da kolaylaşmıştır. Dördüncü olarak, Türkiye'nindünyanın değişik bölgelerindeki değişik barış operasyonlarında AB üyeleri ileişbirliğini müteakip Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyelik ihtimali artmıştır. Sonolarak, barış operasyonlarına katılımı Türkiye'nin Soğuk Savaş sonrası dönemdekötüleşen ABD ile ilişkilerinin iyileşmesine katkıda bulunmuştur
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE ANALYSIS OF TURKEY?S APPROACH TO PEACE OPERATIONSGüngör, UğurPh.D., Department of International RelationsSupervisor: Prof. Dr. Ali L. KaraosmanoğluFebruary 2007This dissertation aims at analyzing the motivations that lie at the roots ofTurkey?s involvement in peace operations, mostly organized under the leadership ofthe United Nations in the post-Cold War era. The main contention is thatparticipation in such operations has been an identity-constructing activity in the sensethat Turkey has tried to reinforce its eroding western identity in the 1990s throughthis particular way. This dissertation also discusses alternative motivations behindTurkey?s involvement in peace operations, such as security-related considerations ina neo-realist vein and domestic influence of ethnic and religion pressure groups, butargues that these accounts fail short of offering convincing explanations.Methodologically, the research for this dissertation will be thematic, nottheoretical. The purpose of this study is not to make value judgments concerningTurkey?s participation in peace operations, but instead to describe, understand, andexplain its role.Based on Turkey?s experiences in peace operations, this dissertation reachesthe following conclusions. First, Turkey?s western image has improved. Second,Turkey could transform its security identity and interests in line with the changingsecurity conceptualizations in the West. Third, the modernization process of Turkisharmed forces has become much easier following Turkey?s presence in suchoperations. Fourth, the prospects of Turkey?s membership in the EU have increasedfollowing Turkey?s cooperation with EU members in various peace operations indifferent regions of the world. Fifth, participation in peace operations has contributedto the improvement of Turkey?s relations with the United States which havegradually deteriorated in the post-Cold War era.