Deniz taşıma işletmelerinde maliyet yapısının incelenmesi ve yük taşımacılığı uygulaması
Investigation of cost structure of sea transportation organizations and burden transportation practice
  1. Tez No: 206370
  2. Yazar: GÜLAY GÜĞERÇİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN SABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Taşımacılığı, Sefer Maliyetleri, Navlun, Hizmet Maliyeti.iii, Sea Transportation, Voyage Costs, Freight, Service Costs.iv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZETKurum : ZKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim DalıTez Başlığı : Deniz Taşıma İşletmelerinde Maliyet Yapısının İncelenmesi ve YükTaşımacılığı UygulamasıTez Yazarı : Gülay GüğerçinTez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Metin SabanTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2007Sayfa Adedi : 202Günümüzde işletmeye fon girişi sağlayanlar ve yöneticiler ayrıntılı muhasebebilgilerinden yararlanarak hem geçmiş faaliyetlerin sonuçları hakkında bilgi sahibi olmaktahem de geleceğe yönelik plan, program ve projeler yaparak yönetim fonksiyonlarını yerinegetirmektedirler. Hizmet üretim faaliyetlerinin yönetiminde ise, yönetimin en önemli bilgikaynağı maliyet muhasebesi sisteminden sağlanmaktadır.Deniz taşıma işletmeleri yönetiminde, gerek işletme içi faaliyetlerin denetimi gerekileriye dönük olarak alınacak kararlarda, maliyetlerin belirlenmesi ve incelemesi yöneticileraçısından üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Sektörde rekabet etmek isteyendeniz taşıma işletmelerinin, maksimum kara ulaşabilmek için piyasada rekabet ve pazarlıkşartlarının belirlediği navlun miktarını da dikkate alarak, katlanmak zorunda olacaklarıgiderleri çok iyi hesaplamaları gerekmektedir.Bu çalışmada, muhasebenin bir bilgi sistemi olduğu gerçeğinden hareketle, deniztaşıma faaliyetinde bulunan işletmelerin kolaylıkla uygulayabileceği bir maliyet sistemioluşturulması üzerinde durulmuştur. Çok boyutlu bu konuyu bütün yönleriyleinceleyebilmek için öncelikle literatür incelemesi yapılarak konunun kavramsal boyutuhazırlanmıştır. Ayrıca ülkemiz deniz taşıma sektöründe halen uygulanmakta olan maliyetsistemleri de dikkate alınarak, bu uygulamaların çalışmada yararlı olabilecek bölümleriyeniden yapılandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInstitution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of ManagementTitle : Investigation of Cost Structure of Sea TransportationOrganizations and Burden Transportation PracticeAuthor : Gülay GüğerçinAdviser : Asst. Prof. Dr. Metin SabanType of Thesis, Year : MSc. Thesis, 2007Total Number of Pages : 202Fund providers and managers have information about past activities of organizationsand carry out management functions through plans, programs and projections related tofutures projections. The most important information source of management of serviceproduction activities is provided by cost accounting system.Determining and investigating cost in auditing organizations? activities and decisionsrelated to future is an important issue for managers in sea transportation management. Seatransportation organizations that want to compete in their sector should estimateexpenditures through considering the amount of freight that is determined by competitionand bargain to get maximum profit.In this study, with considering the reality that accounting is an information system,generating a cost system that sea transportation organizations can implement easily isemphasized. For investigating all aspects of this multidimensional issue firstly, conceptualdimension of this issue is prepared through analyzing literature. The parts that are related tocost systems in Turkey and can be beneficial in the study are restructured by considering costsystems that is still implementing in Turkey sea transportation sector.