İlköğretim II. kademe öğrencilerinin popüler kültür görünümlerine estetik yönden eleştirileri
Aestetic critisizms of secondary school students to popular culture appearances
  1. Tez No: 206371
  2. Yazar: TAMER ÖZSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Estetik, Görsel Sanatlar Eğitimi, Medya Okuryazarlığı, Popular Culture, Aesthetics, Visual Arts Education, Media Literacy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada lköğretim (II. Kademe) 6., 7. ve 8.sınıf öğrencilerinin popular kültürgörünümlerine yönelik eleştirilerinin neler olduğu incelenmiştir. Araştırma verilerinintoplanmasında bir sanat eleştirisinde bulunması gereken boyutlara ilişkin olarak hazırlanansorular kullanılmıştır. Öğrencilerin verdikleri cevaplar çözümlenmiştir.Araştırma bulguları doğrultusunda önerilenler şunlardır:1. Çok yönlü sanat öğretimi, sanat eğitiminde çağdaş yaklaşımlar gerektirir.2. Ders içerikleriyle ilgili sanatsal kavramların ve kültürel değerlerin etkinlik sürecindeöğrencilere kavratılması bir zorunluluk olmalıdır.3. Sanat öğretiminde teori ve uygulama birlikte yürütülmelidir.4. Öğretimde sadece beceri ve ustalık amaçlanmamalıdır.5. Her çocuğun yaratıcı bir yetiye sahip olduğu düşünülerek programlar çocuk merkezliolarak planlanmalı ve geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the primary school (II.part) sixth, seventh and eight grade studentshave been inspected to see what their popular culture impressions are. While gatheringresearch data, the questions concerning the art criticism have been utilized. The answersstudents gave to the questions have been analyzed.The suggestions to be put forward in accordance with research datas are as follows;1. The versatile teaching of art is a necessity of contemporary approach in art education.2. The artistic concepts and cultural values as regards course contents must beinternalized by students.3. The theory and application must be carried out together in art teaching.4. The ability and mastery shouldn?t be the only purpose of teaching.5. It should be taken into consideration that each child has a creative talent and with thisview in mind, programmers must be planned and developed in a child-centered way.