Mitigating anti-Americanism in Turkey through puplic diplomacy
Türkiye'deki Amerika karşıtlığının kamu diplomasisi ile azaltılması
  1. Tez No: 206373
  2. Yazar: FORREST WATSON
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSEL AYDINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika karşıtlığı, kamu diplomasisi, ABD Büyükelçiliği, ABD-Türkiye ilişkileri, Türk kimliği, Kürt meselesi, siyasal slam, anti-Americanism, public diplomacy, U.S. Embassy, U.S.-Turkeyrelations, Turkish identity, Kurdish issue, political Islam
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Türkiye'deki Amerika Karşıtlığının Kamu Diplomasisi ile AzaltılmasıWatson, ForrestUluslararası lişkiler BölümüTez Danışmanı: Doç. Dr. Ersel AydınlıHaziran 2007Türkiye'de Amerikan karşıtlığının şimdiye kadarki en yüksek seviyeye çıkmasının, şu anIrak'ta devam eden savaşın dışında, daha derin sebepleri vardır. Komşusu Irak'ın işgalinegiden süreç ve işgalin kendisi, Türkiye'nin hassas olduğu konular bağlamında, ülkeiçinde rahatsızlık yaratmıştır. Türkiye'nin adı geçen ?hassasiyetleri?, eskiden beri mevcutolan ve ABD ile ilişkilerinin tarihsel arka planı ve kendi kimlik kaygıları etrafındaoluşmuştur. Türkiye, ABD hakkında iki ayrı ?mercek?ten bakarak hüküm vermektedir: 1)ABD'nin güvenilmez bir ülke olduğu kanaatiyle beraber gücünün ve nüfuzunun fazlacaabartılması 2) Türkiye Cumhuriyeti'nin ?bir takım güçler? tarafından altının kazılmaktaolduğuna dair süre giden fobi. Bu merceklerden oluşan görüntüde, Amerikan karşıtlığı ikialgı etrafında yürümektedir: 1) ABD'nin Kürtlerin kendi kendilerini yönetmesi fikrinedesteği ve bu yöndeki siyasetinin Türkiye'yi parçalayacağı 2) Siyasal slâm'ın,Amerika'nın Orta Doğu için tasarladığı ?büyük planı?nın bir parçası olduğu veTürkiye'de laik devleti tehdit ettiği.Amerikan karşıtlığının başlıca nedenleri, bahsedilen iki mercekten edinilen eksik ya dahatalı bilgilere dayalı kanaatler olduğundan, kamu diplomasisi, ABD'nin ve Türkkamuoyu'nun aynı düzleme gelip, birbirini anlamasını sağlamada etkili bir araç olarakkullanılmalıdır. Eğer Türkiye'de politik bir duruş olarak benimsenen Amerikan karşıtlığışu anki gibi devam ederse, ABD'nin tehditkâr bir güç olarak algılanması kesinleşecek veTürklerin, Amerikalılara doğal olarak duydukları yakınlığı ortadan kaldıracaktır.ABD'nin Türkiye'de yürüteceği kamu diplomasisinin etkinliği, Washington'dan veABD'nin Ankara elçiliği aracılığıyla, ancak Türkiye'nin bir benzerinin olmadığı hesapedilerek ve Türkiye'deki Amerikan karşıtlığının amillerinin anlaşılması koşulları altındageliştirilebilir. Canlı bir şekilde yürütülecek kamu diplomasisi, Türkiye ve Amerika'nınçıkarlarına en çok uyanı, yani kuvvetli ve yakın ilişkileri vaat etmektedir.
Özet (Çeviri)
Mitigating Anti-Americanism in Turkey through Public DiplomacyWatson, ForrestDepartment of International RelationsSupervisor: Assoc. Prof. Ersel AydınlıJune 2007Record-high anti-Americanism in Turkey goes deeper than the ongoing Iraq War. Thebuild-up to and aftermath of the U.S. invasion of Turkey?s neighbor ignited pre-existingsensitivities in Turkey due to its past relations with America and its own identity issuesand fears. Turkey views the U.S. through the lenses of 1) an exaggerated view ofAmerican agency coupled with mistrust and 2) a reactionary phobia about threats toundermine the Turkish Republic. Seen through theses lenses, anti-Americanism is drivenby a perception that America is supporting 1) Kurdish self-determination, which will leadto the eventual dismemberment of Turkey and 2) political Islam as a part of its broaderplan for Middle East politics, which threatens to erode Turkey?s secular state.Because anti-Americanism is mostly based on distorted perceptions caused by the lenses,public diplomacy is an effective tool that should be utilized by the U.S. to bring aboutunderstanding with the Turkish public. If the politically-rooted anti-Americanism inTurkey continues, it will solidify into a view of the U.S. as a threatening power,squandering Turks? natural affection for Americans.U.S. public diplomacy for Turkey can be improved by Washington and the U.S. Embassyin Ankara by acting from an understanding of the uniqueness of Turkey and the reasonsthat drive its anti-Americanism. Reinvigorated public diplomacy offers hope forstrengthening a relationship that is in the best interests of both Turkey and America.