A cryptonymy of cinema: A new psychoanalytical approach to the reading of films
Bir sinema kriptonimisi: Filmlerin analizine yeni bir psikanalitik yaklaşım
- Tez No: 206374
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT MUTMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kript, Kriptleme, Kriptonimi, Ölüm, Kayıp, A-topoi, Şifre, Revenans, Yas tutma, ntrojeksiyon, nkorporasyon, Hauntoloji, Tekinsiz, Crypt, Crypting, Cryptonymy, Death, Loss, A-topoi, Cipher, Revenance, Mourning, Introjection, Incorporation, Hauntology, Uncanny
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZETB R S NEMA KR PTON M S : F LMLER N ANAL Z NE YEN B RPS KANAL T K YAKLAŞIMARZU KARADUMANGüzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık FakültesiYüksek LisansTez Yöneticileri: Yard. Doç Dr. Mahmut MutmanOkutman Zafer AracagökTemmuz, 2007Bu tez sinema çalışmalarına psikanalist Nicholas Abraham ve Maria Toroktarafından ortaya konan kriptonimi teorisini katarak yeni bir psikanalitikyaklaşım getirmektedir. Kript teorisinin açıklanması ve kriptleme ile sinemanıngenel bağlamda ilişkisinin netleştirilmesinden sonra Alfred Hitchcock'un filmip film teorisinde kriptin bir illüstrasyonu olarak sunulmuştur. Projenin özüfilmlerin analizinde kriptleme için üç paradigmadan oluşur: kayıp, a-topoi, veşifre. Sırasıyla, Pal Sletaune'un filmi Naboer, Andrei Tarkovsky'nin Solaris veStalker'ı, ve son olarak da Ken McMullen'ın Ghost Dance'i kript teorisiyleanaliz edilir. Ancak şu da en belirgin şekilde belirtilmiştir ki kriptin analizianalizin kripti yapılmadan yapılamaz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA CRYPTONYMY OF CINEMA: A NEW PSYCHOANALYTICALAPPROACH TO THE READING OF FILMSARZU KARADUMANM.A. in Art, Design, and ArchitectureSupervisor: Assist. Prof. Dr. Mahmut MutmanCo-Supervisor: Instructor Zafer AracagökJuly, 2007This thesis brings a new psychoanalytical approach to cinema studies bycontributing the theory of cryptonymy, which was put forward by thepsychoanalysts Nicholas Abraham and Maria Torok. After an elucidation ofthe theory of the crypt and clarification of the relationship between cryting andcinema writ large, Alfred Hitchcock?s film Rope is presented as an illustrationof the crypt in film theory. The core of the project is composed of threeparadigms for crypting in the analysis of motion pictures: loss, a-topoi, andcipher. Respectively, Pal Sletaune?s film Naboer, Andrei Tarkovsky?s Solarisand Stalker, and lastly Ken McMullen?s Ghost Dance are analyzed with thetheory of the crypt. It is also clearly pointed out that one cannot make ananalysis of the crypt without making a crypt of an analysis.