İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin empatik eğilim düzeylerine göre çatışma çözme davranışlarının incelenmesi
An investigation of 6th, 7th and 8th graders' conflict resolution strategies regarding their empathic level at secondary schools
  1. Tez No: 206426
  2. Yazar: ELİFE REHBER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Empatik Eğilim, Çatışma, Çatışma Çözme, Empathy, Empathic tendency, Conflict, Conflict resolution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
iiÖZETİLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME ÖĞRENCİLERİNİNEMPATİK EĞİLİM DÜZEYLERİNE GÖRE ÇATIŞMA ÇÖZMEDAVRANIŞLARININ İNCELENMESİElife REHBERYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Meral ATICIHaziran 2007, 93 SayfaBu çalışmanın amacı, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin empatik eğilimdüzeylerine göre çatışma çözme davranışlarında fark olup olmadığı incelemektir.Araştırmaya Nevşehir İli'ndeki beş ilköğretim okuluna devam eden 755 ikincikademe öğrencisi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Empatik EğilimÖlçeği (Dökmen, 1988) ve Çatışma Çözme Davranışını Belirleme Ölçeği (Koruklu,1998) kullanılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından geliştirilen ?Empati ve ÇatışmaÇözme İle İlgili Görüşme Formu? gönüllü 40 öğrenciye uygulanmıştır.Araştırmanın amacı doğrultusunda, empatik eğilim düzeyi düşük ve yüksek olanöğrencilerin puanları ile çatışma çözme davranışı ölçeğinin saldırganlık ve problemçözme alt ölçeklerinden aldıkları puanlar karşılaştırılmış, ortalamalar arasında fark olupolmadığı t testi ile sınanmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde anlamlılık düzeyi .05olarak alınmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, empatik eğilim düzeyi düşük olan öğrencilerinsaldırganlık davranışları empatik eğilim düzeyi yüksek olanlara göre daha yüksekbulunmuştur. Bununla birlikte empatik eğilim düzeyi yüksek olan öğrencilerin problemçözme davranışlarının, empatik eğilim düzeyi düşük olanlara göre daha yüksek olduğusaptanmıştır. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre hem empatik eğilim düzeylerininhem de problem çözme davranış düzeylerinin yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTAN INVESTIGATION OF 6TH, 7TH AND 8TH GRADERS? CONFLICTRESOLUTION STRATEGIES REGARDING THEIR EMPATHICLEVEL AT SECONDARY SCHOOLS.Elife REHBERMaster Thesis, Departman of Educational SciencesAdvisor: Assistant Prof. Dr. Meral ATICIJune 2007, 93 PagesThe main purpose of this study was to examine 6th, 7th and 8th graders? conflictresolution strategies regarding their empathic level at secondary schools. Additionallystudents? empathic level and their conflict resolution strategies were examined in termsof their gender, socio- economic level and grade level.755 students from five secondary schools in Nevşehir participated to the study.Empathic Tendency Scale (Dökmen, 1988) and Conflict Resolution Behavior Scale( Koruklu, 1998) were used to collect data. Moreover, interviews were conducted with40 voluntary students.Students with low and high empathic level were compared with regard to theiraggressiveness and problem solving strategies. T test was used to analyse data..Results showed that students with low empathic level had higher scores onaggressiveness while students with high empathic level had higher scores on problemsolving and lower scores on aggressiveness. Morever, ıt was found that girls' empathiclevel and their problem solving scores were higher than those of boys.