Orta düzeyde öğrenme yetersizliği (eğitilebilir) olan çocuklara günümüzde uygulanan ilköğretim eğitim programına ilişkin öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teachers opinion about primary school education program used in present time applying children who have medium level learning insufficient(educable)
- Tez No: 206427
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHİNUR ÇOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitilebilir Çocuklar İlköğretim Eğitim Programı, ZihinselEngelliler Sınıf Öğretmenliği, Program Değerlendirme, Primary school education program of educable children, Mentalhurdles teaching, Program evaluation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
iiiÖZETORTA DÜZEYDE ÖĞRENME YETERSİZLİĞİ (EĞİTİLEBİLİR) OLANÇOCUKLARA GÜNÜMÜZDE UYGULANAN İLKÖĞRETİM EĞİTİMPROGRAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİNDEĞERLENDİRİLMESİNülifer AKKUŞYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Mahinur ÇOŞKUNHaziran - 2007, 131 sayfaBu araştırmada; 2001 yılından beri Türkiye'de uygulanmakta olan Orta DüzeydeÖğrenme Yetersizliği (Eğitilebilir) Olan Çocuklar İlköğretim Eğitim Programınındeğerlendirilmesi için; eğitilebilir çocuklar ilköğretim okullarında çalışan öğretmenleringörüşleri doğrultusunda programın etkililiğinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmagiriş, konuyla ilgili kuramsal açıklamalar ve ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular veyorumlar, sonuç ve öneriler olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır.Araştırma tarama türünde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma evreniniTürkiye'deki eğitilebilir çocuklar ilköğretim okullarında çalışan öğretmenleroluşturmuştur. Araştırmanın çalışma grubu ise; Adana, Adıyaman, Antalya, Aksaray,Gaziantep, Hatay (İskenderun) illerindeki eğitilebilir çocuklar ilköğretim okullarındaçalışan 90 öğretmen oluşturmuştur.Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan 63 maddelik anket formukullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde yüzde (%) ve frekans (f)kullanılmıştır.Araştırma sonucunda ulaşılan bulgular şöyle özetlenebilir:Orta Düzeyde Öğrenme Yetersizliği (Eğitilebilir) Olan Çocuklar İlköğretimEğitim Programı uygulandığı günden beri MEB tarafından öğretmen görüşlerininalındığı bir değerlendirme çalışması yapılmamıştır.ivÖğretmen görüşlerine göre öğretmenler eğitim programını tam olarakuygulayamamakta, uygulama sırasında sorunlar yaşamaktadırlar. Öğretmenler eğitimprogramında belirtilen amaçların öğrenci düzeylerinin üzerinde olduğunu, programınsoyut kavramlar içerdiğini ve bununda öğrenci başarısını olumsuz etkilediğinibelirtmişlerdir. Eğitim programında belirtilen içeriği uygulamaya aktaracak kitap vemateryallerin olmaması öğretmenleri ders işlerken kendi çözüm önerilerini geliştirmeyezorlamaktadır. Özel eğitim alanındaki maddi ve manevi yetersizlikler, sosyal ve sportiffaaliyetlerin sınırlı olması, aile desteğinin beklenen seviyede olmaması öğrencileriolumsuz etkilediği gibi öğretmenlerin çalışma performanslarını da düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTEVALUATION OF TEACHERS OPINION ABOUT PRIMARY SCHOOLEDUCATION PROGRAM USED IN PRESENT TIME APPLYING CHILDRENWHO HAVE MEDIUM LEVEL LEARNING INSUFFICIENT(EDUCABLE)Nülifer AKKUŞMaster of Science Thesis, Department Of Educational SciencesSupervisor: Yrd. Doç. Dr. Mahinur ÇOŞKUNJune - 2007, 131 pageIn this study, Our aim is to determine program activities with direction ofteacher?s opinion, work in primary school of educable children, for evaluate educationalprogram of medium level learning insufficiency children since 2001 in Turkey.Experiment is divided into five parts these are entrance, methods, findings, discussions,results and proposals.Experiment is a kind of descriptive literature study. Area of the research iseducable children primary school?s teachers in Turkey. And research groups are 90teachers work in primary school of educable children in Adana, Adıyaman, Antalya,Aksaray, Gaziantep, and Hatay (İskenderun).Data of the research are collected from questionnaire with 63 items prepared byresearcher. Percent (%) and frequency (f) is used in analysis of experimental data?s.At the end of research results are;There isn?t any evaluation study by the National Education Ministry (MEB)against teachers since beginning of the primary school program of medium levellearning insufficiency (educable) children.According to the teacher?s opinion teachers can not fully applicate the educationalprogrammes and have some problems during the applicatons. Teachers believe that, theaims of the educational problems were above the students; the programmes containsome abstracts and these facts affect the success of the students.Deficiency of book andmaterials for transfer into application with program of education is enforce teachers tovisolve troubles during lesson period by themselves. Deficiencies of materialistic andspiritual in the area of special education, limited social and sportive activities,inadequancies of family support is caused to effect students negatively and alsodecreases teacher?s performance.