Kalite maliyetleri ve kalite maliyetlerinin paf modeli çerçevesinde test edilmesine yönelik uygulama
Quality costs and the examination of quality costs using paf model
- Tez No: 206425
- Danışmanlar: PROF.DR. VEYİS NACİ TANIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Kalite Maliyetleri, PAF Modeli, Quality, Total Quality Management, Quality Costs, PAF Model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZETKAL TE MAL YETLER VE KAL TE MAL YETLER N N PAF MODELÇERÇEVES NDE TEST ED LMES NE YÖNEL K UYGULAMAafak ALICIYüksek Lisans Tezi, letme Ana Bilim DalıDanı man: Prof.Dr. Veyis Naci TANIHaziran 2007, 140 SayfaGünümüz rekabet ko ullarını belirleyen etmenlerin ba ında kalite ve maliyetgelmektedir. Dolaysıyla i letmelerin kalite maliyetlerini izlemesi, analiz etmesi ve bumaliyetlerin kontrol edilebilmek için ölçmesi gerekmektedir. Bu çalı mada kalitemaliyetleri analiz edilmi ve kalite maliyet modellerinden PAF modeline göre kalitemaliyetleri arasındaki ili ki test edilmeye çalı ılmı tır. Çalı ma kalite, toplam kaliteyönetimi, kalite maliyetleri ve kalite maliyet modelleri hakkında geni bir literatürara tırması ile ba lamı tır. Literatür taramasında konu ile ilgili de i ik görü lere yerverilmi tir. Uygulama bölümünde K.Mara 'ta tekstil sektöründe faaliyet gösteren ikifirmada kalite maliyetlerine ili kin örnek olay ara tırması yapılmı tır. letmelerdeincelenen dönemde ortaya çıkan kalite maliyetleri tespit edilmi ve iki i letmenin kalitemaliyetleri kar ıla tırılarak kalite maliyetleri arasındaki ili kinin yönü tespit edilmeyeçalı ılmı tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTQUALITY COSTS AND THE EXAMINATION OF QUALITY COSTS USINGPAF MODELafak ALICIMaster Thesis, Department Of Business AdministrationSupervisor: Prof.Dr. Veyis Naci TANIJune 2007, 140 PagesTodays competitive circumstances are determined mainly by quality and cost. So,companies must analyze their quality costs and measure them to control theirproduction activities. Within this study quality costs are analyzed and the relationshipamong the Quality costs are examined according to PAF model which is the quality costmodel. The study begins with providing introductory information about total qualitymanagement, quality costs and quality cost models. The introductory informationincludes various opinions about the subject. A case study was performed in two textilefirms which are located in K.Maras. The quality costs of the firms were determined andcompared to find out the relationship between the quality costs, used in the PAF Model..