Kitab-ı Mukaddes'te cinsel motifler
Sexual themes in Holy Bible
- Tez No: 206432
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kitab-ı Mukaddes, Cinsel Motifler, Eski Ahit, Yeni Ahit, Cinsellik, Holy Bible, Sexual Themes, The Old Testament, The New Testament, Sexuality
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
iÖZETKİTAB-I MUKADDES'TE CİNSEL MOTİFLERNecati SÜMERYüksek Lisans Tezi, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Kadir ALBAYRAKHaziran 2007, 207sayfaKitab-ı Mukaddes, Yahudiliğin ve Hıristiyanlığın kutsal metinlerini içindebarındıran dinsel metnin adıdır. Semavi dinlerden olan Yahudilik ve Hıristiyanlık,insanların yaşam tarzlarını birçok yönden etkileyen tek tanrılı iki dindir. Bu bağlamdatezimizde Kutsal Kitap ekseninde Eski ve Yeni Ahit'te cinsel motifleri araştırdık.İlk bölümde cinselliğin tanımına, cinsellik ile ilgili kavramlara ve cinselliğintarihine değinildi. İkinci bölümde Eski Ahit'in cinselliğe bakış açısı ve Yahudilerincinsel konularda uyması gereken kurallar irdelendi. Son bölümde ise Yeni Ahit'e görecinselliğin ne olduğu ortaya konularak, Hıristiyanların cinselliğe dair neler yapmasıgerektiği konusuna temas edildi.Sonuç olarak cinsellik, insanın en temel ihtiyacı olarak önemli ve vazgeçilemez birolgudur. Dinlerin de bu olguya uzak kalması düşünülemez. Özellikle Eski Ahit,cinselliği verimli olup, çoğalmak olarak önemserken Yeni Ahit ona temkinliyaklaşmıştır. Cinselliğe soğuk bakan Yeni Ahit, onu evlilik kurumu içerisinde hoşgörmüştür. Semavi dinlerden olan Yahudilik ve Hıristiyanlık cinselliğin ne dereceönemli olduğunu inananlarına oldukça açık olarak anlatmıştır. Nihayetinde cinsellik,Kitab-ı Mukades'te dinsel kurallar çerçevesinde ve yasal olarak yaşandığında kabulgörmüş, aksi durumda kendisine ölçülü yaklaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTSEXUAL THEMES İN HOLY BİBLENecati SÜMERMaster Degree Thesis, The Department of the Philosophic and Religious SciencesSupervisor: Doç. Dr. Kadir ALBAYRAKJune 2007, 207PagesHoly Bible is the name of the religious texts which includes the sacred scripts ofJewish religion and Christianity. Judaism and Christianity are two monotheisticreligions which which have affected life styles of people in many ways. In this context,we have investigated sexual themes in New and Old Testament in the frame of Bible inour thesis.In the first part, we have mentioned the description of sexuality, the conceptsconcerning sexuality, and the history of sexuality. In the second part, we examined OldTestament?s point of view of sexuality and the rules of sexuality which Jewish peoplehave to obey. In the last part, describing sexuality in terms of New Testament. We havetouched what Christians should do concerning the acts of sexuality.In conclusion, sexuality is an important and indispensible concept of humans as abasic need. That religions ignore this concept is unthinkable. Especially, Old Testamenthas put an importance on sexuality as being fertile where as New Testament hasapproached sexuality solemnly. New Testament, which views sexuality cautiously, hasaccepted it only in the circle of marriage. Judaism and Christianity have explained theimportance of sexuality very clearly to their beliewers. Finalliy, sexuality has beenaccepted in the circle of religious rules and when performed legally; otherwise, it hasbeen approached cautiously.