Kısa vadeli sermaye hareketleri ve Türkiye ekonomisine etkileri
Short term capital inflows and effects on Turkish economy
  1. Tez No: 206481
  2. Yazar: ALİ RIZA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALPASLAN SEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, İstatistik, Econometrics, Economics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa vadeli Sermaye Hareketleri, Türkiye Ekonomisi, Dura÷anlık Testi, Ko-Entegrasyon, Nedensellik, Etki-Tepki Analizi, Short Term Capital Inflows, Turkish Economy, ADF Test. Co-Integration, Granger Causality, Impulse-Response Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalıúmada, Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri ve Türkiye EkonomisiÜzerindeki Etkileri analiz edilmiútir. Çalıúma üç bölümden oluúmaktadır. Birincibölümde, öncelikle Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri ele alınmıútır. økincibölümde, Türkiye'de Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri incelenmiútir. Üçüncübölümde ise, Kısa Vadeli Sermaye Hareketlerinin Türkiye Ekonomisi ÜzerindekiEtkileri Ekonometrik yöntem yardımıyla test edilmiútir. Çalıúmada elde edilenbulgulara göre, Kısa Vadeli Sermaye Hareketlerinin Türkiye EkonomisiÜzerindeki Etkilerinin incelendi÷i 1992:1-2005:12 dönemi için Kısa VadeliSermaye Hareketleri, Gayri Safi Milli Hâsıla (GSMH), Dıú Ticaret Açı÷ı ve ReelDöviz Kuru serilerinin Eú-Bütünleyen oldu÷u ortaya çıkmıú ve yapılan Grangernedensellik testine göre seriler arasında çift yönlü bir nedensellik iliúkisi oldu÷utespit edilmiútir. Son olarak Etki-Tepki Analizi ile de÷iúkenlere verilen úoklarakarúı tepkileri analiz edilmiútir. Sonuçların teoriye uygun oldu÷u bulunmuútur.
Özet (Çeviri)
in this research short term capital inflows and their effect on Turkisheconomy was analysed. Research consist of three parts. In part one, short term ofcapital inflows was examined. In second part, short term of capital inflows inTurkey was examined. In third part, effects of short term capital inflows onTurkish economy was examined by the help of econometrics methods. The effectsof Short term capital inflows on Turkish economy, for the periods 1992:1 through2005:12 are: Short Term Capital Inflows and Gross Domestic Product, TradeOpenness, and Real Currency Parity have been Cointegrated and at he result ofGranger Causality Test, they have both direction Granger Causality. At the last bythe help of Impulse-Response Analyse, the reactions of variables to shocks weretested. It is founded that; results are goes with the theory.