El-Hatib el-bağdÂdÎ'nin El-Faslu Li'l-Vasli'l-Müdrec Fi'n-Nakl adlı eseri bağlamında müdrec hadisler ve değeri
Mudraj hadithes and its worth according to al-fasl li al-vasl al-mudraj fi al-nakl written by al-Khatib Al-Bagdadi
- Tez No: 206485
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: drâc, müdrec hadûs, merfû, mevkûf, râvû, rivâyet, senedve metin, Idraj, mudraj hadith, marfû, mawquf, rawi, riwaya, sanad (thechain of narratives) and text
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışmamızda, el-Hatûb el-Bağdâdû'nin el-Faslu li'l-Vasli'l-Müdrec fi'n-Nakladlı eseri bağlamında, hadûste idrâc ve müdrec hadûs konusu incelenmektedir.Çalışmamız, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır:Giriş bölümünde, el-Bağdâdû'nin hayatı, hocaları, öğrencileri ve eserleriincelenmektedir.Birinci bölümde; idrâc ve müdrec hadûsin tanımı yapılmaktadır. Bu konudayazılmış olan eserler tanıtılmaktadır.kinci bölümde; idrâcın sebepleri ve çeşitleri izah edilmektedir. Muhaddislerinidrâcı tespit etmede kullandıkları yöntemlerden bahsedilmekte ve bununla ilgili örneklersunulmaktadır.Üçüncü bölümde; Hadûs lmi'nde müdrec hadûsin değeri incelenmektedir.müdrec hadûsin hükmü açıklanmaktadır. Son olarak, fakihlerin ihtilafında müdrechadûsin etkisinden bahsedilmekte ve bunlarla ilgili örnekler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our study, the issue of idraj and mudraj hadithes in the science of hadithaccording to al-Fasl li al-Vasl al-Mudraj fi al-Nakl written by al-Khatib al-Bagdadû aredealt with.Our study is formed of the enter and three divisions:In the enter division; al-Bagdadû's life, his teachers and students and books aredealt with.In the first division; the definition of idraj and mudraj hadith are made. Theworks written on this subject are also introduced.In the second division; the causes and variation of idraj are analyzed. Themethods used by the hadith scholars regarding how to understand are examined andrelevant examples are given.In the third division; the worth of mudraj hadith in the Science of Hadith is dealtwith. The position of such mudraj hadith is explained. Finally, the effect of mudrajhadith, to the jurist of Islamic is told and revelant examples are given.