Toplam kalite yönetiminde insan kaynaklarının rolü
The role of human resources on total quality management
- Tez No: 206549
- Danışmanlar: DR. ADİL SERDAR SAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Shewhart Döngüsü, Sürekli Geliştirme, Kalite Çemberleri, Kalite Yayılımı, Politika Yayılımı, Tam Zamanında Yönetim, Liderlik, nsan Kaynakları, EFQM Mükemmellik Modeli, Total Quality Management, Shewhart Cycle, Kaizen, Quality Cycles, Quality Function Deployment, Hoshin Planning, Just In Time, Leadership, Human Resources, EFQM Excellence Model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Son yıllarda, Toplam Kalite Yönetimi, iş dünyası içerisinde en çok konuşulankavramlar arasına girmiş bulunmaktadır. Günümüzde sadece işletmeler değil, özel ve kamukurumları da kalite programları uygulamaktadırlar. Mal, hizmet, süreç ve ilişkilerin kalitesiningeliştirilmesinin gerekliliği herkesçe bilinmektedir. Örgüt için kalite, daha iyi süreç ve sistemeyönelik çabaları sunmaktadır.Bir örgütte insan-kalite-verimlilik ilişkisini içine alan Toplam Kalite Yönetimi; herdüzeyde performansın geliştirilmesi, örgütte yer alan herkesin aktivitelerinin devamlıiyileştirilmesini içermektedir. Faaliyetler müşteri tatmini üzerine odaklanmıştır.Toplam Kalite Yönetimi'nin amaçları arasında; her düzeyde müşteri ve çalışanıntatmini, örgüt performansının sürekli iyileştirilmesi ve global rekabete ilişkin fırsatlarınsunulması yer almaktadır. Örgüt amaçlarının başarılmasında yönetim ve çalışanlar arasındakarşılıklı güven, tam katılım, birey ve örgütün bütünlüğü, birlikte karar alma ve uygulamatemel ilkeleri arasındadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, ?The Total Quality Management? has become a real phenomenon inthe business world. Nowadays, not only organisations but also public and private institutionsare implementing quality programs. We know that improving the quality of products,services, processes and relationships is a must. The quality of organisations presents, effortstowards better processes and systems.The Total Quality Management (TQM), including the relationships of human-quality-productivity, consists of continuous process improvement activities including eachperson in an organization, toward improving performance at every level. The activities arefinally focused on increased customer?s and user?s satisfaction.Among the purposes of the TQM are customer?s and employee?s satisfaction at everylevel, permanent improvement of organization performance, provide of opportunities globalcompetition in the world. It is largely the mutual trust between management and employees,full commitment on the part of the employees toward the achievement of organizational goals,widely practiced participation through consensus decision-making and successful integrationof individuals and organization.