Türkiye'de profesyonel turist rehberliği ve müşterilerin turist rehberlerinden beklentilerinin analizi (Kuşadası örneği)
Professional tourist guides in Turkey and analyzing customer expectations from tourist guides (sample of Kuşadası)
  1. Tez No: 206634
  2. Yazar: NURAY TETİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖNDER MET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Profesyonel Turist Rehberi, Turist, Turist htiyaç veBeklentileri, Turist Tatmini, Paket Tur, Professional Tourist Guide, Tourist, Tourist Needs andExpectations, Tourist Satisfaction, Package Tour
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Turizm sektöründe özellikle turist tatmini en önemli olgudur. Bu konudarehberlerin nitelikleri ve özellikleri ile turist tatmini sağlamada önemli konumdaoldukları dikkate alındığında, turistlerin beklentilerinin karşılanmasında rehberleranahtar kişi olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Turist rehberleri ülkenin elçisikonumundadırlar. Başarılı bir turist rehberi ülkesinin, yöresinin, hatta çalıştığıişletmenin imajını geliştirmekte, aynı zamanda turistlerin tatillerinden ülkelerinememnun olarak dönmelerine yardımcı olmaktadırlar.Buradan hareketle yapılan ?Türkiye'de Profesyonel Turist Rehberliği veMüşterilerin Turist Rehberlerinden Beklentilerinin Analizi (Kuşadası Örneği)? isimliyüksek lisans tezinin amacı, turistler açısından turist rehberlerinin yeterlilikleriniölçmektir. Turist rehberlerinin bilgi ve beceri düzeyleri, kişilik-karakter özellikleridikkate alınarak turistlerin turist rehberlerinden beklentileri ve algıları önem-performansdahilinde karşılaştırmalı olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla yapılançalışma üç bölümden oluşmaktadır.Çalışmanın birinci bölümünde profesyonel turist rehberliği mesleği ortayakonulmaya çalışılmış, turist rehberi kavramının analizi yapılarak rehberlerin sahipolması gereken özellikler ve nitelikler irdelenmiştir.kinci bölümde turistlerin davranış biçimleri ve turist tipleri, davranışbiçimlerine göre tur tiplerinin oluşumu, turistlerin ihtiyaçları ve turist rehberlerindenbeklentileri ortaya konmuştur.Ortaya konulan teorik bilgiler çerçevesinde çalışmada araştırmanın yapıldığıüçüncü bölümde Kuşadası yöresi seçilerek Türkiye'ye gelen turistlerin katıldıklarıturlarda turist rehberlerinin nitelik ve özelliklerinin turistler açısından önem-performansdüzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourist satisfaction is especially very important in tourism sector. In this mattertourist guides are the key person for answering tourists? expectations regarding theirqualities and characteristics. Tourist guides are as ambassadors of the country. Asuccessful tourist guide improves his country?s, region?s and management?s image aswell, and helps tourists for returning their country satisfied.The aim of the master thesis named ?Professional Tourist Guides in Turkey andAnalyzing Customer Expectations from Tourist Guides (Sample of Kuşadası)? ismeasuring tourist guides? sufficiency according to tourists. It was tried to find outtourists? expectations and perceptions from tourist guides regarding tourist guides?knowledge and ability levels and personality-characteristic features in the frame ofimportance-performance. In this context the study contains three parts.In the first part of the study, it was tried to mentioned professional touristguiding. Concept of tourist guide was analyzed and the qualities and characteristics oftourist guides that they have to have examined.In the second part tourists? behaviours and tourists? types, producing packagetours regarding tourist? behaviours, tourist expectations and needs from tourist guideswere determined.In the frame of theoretical knowledge the questionnaire research was done in thethird part of the study. In this part it was tried to determined tourist guides? qualities andcharacteristics? level of importance-performance according to foreign tourists whoattend guided tours by choosing Kuşadası region.