Konaklama işletmelerinde bilgi teknolojilerinin pazarlama aracı olarak kullanımı: Balıkesir'de bir araştırma
Information technologies usage in accomodation industry as marketing tool: A research in Balıkesir
- Tez No: 206642
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEBAHATTİN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Konaklama şletmeleri, Bilgi Teknolojileri, Elektronik pazarlama
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Her geçen gün gelişen teknolojiye paralel olarak, konaklama işletmeleri rekabet avantajıelde edebilmek için internetin önemini ve yeni pazarlara etkin bir biçimde ulaşmadakifonksiyonlarını kavramak zorundadırlar. Hedef kitle ile kolaylıkla ve en yaygın biçimdeulaşılabilmesi açısından internet, yeni bir alternatif dağıtım kanalı olarak ele alınabilecek önemliavantajlara sahiptir. Bu çerçevede çalışmanın amacı, konaklama işletmelerinin, bilgiteknolojileri ve internet yoluyla pazarlamaya yönelik yaklaşımlarını, bilgi teknolojilerininpazarlamaya açısından zorunluluk düzeyini algılama biçimlerini ortaya koymaktadır. Ayrıcapazarlama hedefleri açısından konaklama işletmelerinin öncelikleri tespit edilmeye ve buöncelikler arasında bilgi teknolojilerinin ve internet kullanımının konumu ortaya konulmayaçalışılmaktadır. Balıkesir ilinde faaliyet gösteren 2, 3, 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmeleriaraştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Beş ölçekli likert yöntemine göre hazırlanmış anketformuyla elde edilen veriler SPSS 12.0 programıyla analiz edilmiştir. leri sürülen hipotezler ki-kare yöntemiyle test edilmiş ve yorumlanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, konaklama işletmeleri, bilgi teknolojileri ve internetin,?yeni pazarlara ulaşma? ve hedef kitle ile ?sürekli iletişim? açısından sağladığı fonksiyonlardanhaberdar değildirler ve bilgi teknolojileri ve interneti yeterince kullanmadıkları dagörülmektedir. Elde edilen sonuçlardan hareketle, konaklama işletmelerinin yeni pazarlaraulaşma çabalarında ?etkin pazarlama? için öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents an investigation on perceiving the importance of usinginternet and its functions to reach new markets in accomodation industry. Internet as ameans to reach target consumers easily and a common way, has significant advantagesas an alternative distribution channel. For this purpose, this study brings out theapproaches of acccomodation companies towards internet as a way of marketing and theperception of the obligation of using information technologies for marketing bycompanies. Besides, the priorites of lodging operations and among those priorities theposition of internet usage were investigated. The 2, 3, 4 and 5 star- lodging operationsin Balıkesir constitutes the sample of this study. The data was obtained by aquestionaire form with Five-point Likert Scale and was analysed with SPSS 12.0.Hypotheses have been tested by Chi-square analysis.According to the findings, it has been brought out that the acccomodationcompanies are not aware of the functions of information technology as a way to reachnew markets and constant communication with consumers and they do not use it enoughin the sector. Regarding the findings, there are some recommendations for effectivemarketing in new markets .Keywords : Accomodation companies, Information technologies, Electronicmarketing.