Uzun vadeli kredi taleplerinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler ve bir uygulama
Methods used to evaluate long-term credit demands and an application
- Tez No: 206641
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARIKAN TARIK SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uzun Vadeli Kredi, Modern Analiz Yöntemleri, GelenekselAnaliz Yöntemleri, stihbarat, Long-term Credit, Modern Analysis Methods, Traditional AnalysisMethods, nformation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Uzun vadeli krediler yatırım amacıyla alınan vadeleri en az 5 yıl olan,belli bir ödemesiz dönemden sonra belirli periyodlarla anapara ve faizödemesine başlanan kredilerdir. Uzun vadeli kredi taleplerinindeğerlendirilmesinde öncelikle ekonomik ve sektörel analiz yapılır. Ekonomikistikrarın süreceği ve sektörün büyüme potansiyeli olduğu kanısına varıldıktansonra firma analizine geçilir. Firma analizinde çeşitli kaynaklardan toplananistihbarat verileri geleneksel analiz yöntemleri ile modern analiz yöntemlerikullanılarak değerlendirilir. Projenin teknik, ekonomik ve mali yöndendeğerlendirilmesi yapılır. Firma istihbarat verileri olumlu ve projeninyapılabilirliği yeterli görülürse kredi serbest bırakılır. Çalışmada Bursamerkezde faaliyet gösteren banka şubelerine, kredi talebinde bulunanfirmalarda aradıkları özellikleri ve analizde kullandıkları yöntemleri tespitetmek amacıyla anket uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Long-term credits are types of credits that are claimed for investments,having at least 5 years of maturity date, principal payments and interestpayments are started to be paid after a period. In order to evaluate long-termcredit demands, first, economic and sectoral analysis are made. If economicstability is believed to continue and sector is thought to grow, company analysisis the next step. In company analysis process, information data collected fromvarious sources are evaluated with the help of traditional and modern analysismethods. The project is evaluated technically, economically and financially.Credit is issued if information data is positive and project?s feasibility issufficient. In this study, a survey is conducted to bank branches located in theBursa City Center to determine which features are required for credit-demanding companies and which methods are used in the analysis process.