Basel II ve kredi risk yönetimi
Basel II ve credit risk management
- Tez No: 249603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: BIS, Basel II, Sermaye Yeterliliği, Kredi Risk Yönetimi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türk finans sisteminde bankalar çok büyük bir paya sahiptir. Bankalar üstlendikleri fonksiyonlara bağlı olarak da ekonomide son derece önemli işlevlere sahiptirler. Bankalar bir yandan önemli işlevleri olan kaynak ihtiyacı olan kesimleri finanse ederken, diğer taraftan aktaracağı kaynakları elde etmeyi amaçlarlar. Bankalar daha riskli alanlarda faaliyet göstermeleri sebebiyle risk ve riski yönetme kavramları daha çok önem taşırlar. Bundan dolayı daha dikkatli risk ölçümlerinin yapılması, riskten korunmak için daha yeni tekniklerin kullanılmasını gerektirmiştir. Ayrıca son dönemlerde Uluslar arası Ödemeler Bankası bünyesinde konuya ilişkin düzenlemeler yapılmış olup, Türk bankalarını da bu düzenlemelere uymak zorunda kalacaktır. Bu çerçevede esas olarak 2000'li yıllarla birlikte Türk Bankacılık Sektöründe en önemli gündem maddeleri arasına giren risk yönetimi önemini giderek arttırmaktadır. Bu sebeple Türk Bankacılık sistemi Basel kriterleri çerçevesinde risk yönetimi sürecini başlatmış olup, Basel düzenlemelerine geçiş için gerekli düzenlemeleri yapmaktadır. Risk yönetimi daireleri tarafından izlenen ve geliştirilen rating sistemleri kredi değerlendirme raporları ile Basel düzenlemeleri kabul edilerek bu sistemi sindirebilecek bankacılık sistemleri oluşturularak bankaların daha sağlam bir sermaye yapısına ulaşması hedeflenmektedir. Bankaların en önemli aracı kredidir. Bu yüzden bankalar kredi riski üzerinde yoğunlaşmış olup, ne kadar az kredi batırırsa o kadar kar ekle edeceğinin bilinciyle kredi riskinin ölçülüp, sermaye yeterlilik düzenlemeleri üzerinde yoğunlaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish financial system, banks have a very large share. Banks, depending on the functions undertaken in the economy have extremely important functions. The one hand, the important functions of banks who need the resources sector financing while the other hand, seek to obtain transfer of the resource. Banks operate in more risky areas because of the risk and risk management concepts are more important. Therefore be made more attentive to risk measurement, risk to prevent the use of new techniques had to be more. In addition, recent international payments within the Bank to issue regulations were made, Turkish banks will also have to comply with this regulation. In this framework, together with Turkey in the 2000s, mainly in the banking sector among the most important agenda items entering the growing importance of risk management provides. For this reason, the Turkish banking system, risk management under Basel criteria have started the process and makes necessary arrangements for the transition to the Basel regulations. Monitored by risk management departments and developed credit rating system, evaluation reports and regulations adopted by the Basel system of banking system that can digest more of the banks by creating a sound capital structure is aimed to reach. Bank credit is the most important tool. That's why banks have concentrated on credit risk, and how little credit would be sunk if it add up to profits of the measured and with the awareness of credit risk, focused on capital adequacy regulations.Keywords : BIS, Basel II, Capital Requirement, Credit Risk Management.