Balıkesir yöresinde ahilikten kalma tören ve uygulamalar
Ceremonies and applications remaning from ahilik in Balıkesir region
  1. Tez No: 206644
  2. Yazar: MEHMET AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Folklor, Balıkesir'de Ahilik, Meslek, Köy Odası, KöyHayrı, Köy Gençliği, Barana, Folklore, Ahilik in Balıkesir, Occupation, Village room, Villagecharity, Village youth, Barana
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Balıkesir yöresinde ahi düşüncesiyle yapılan uygulamalarincelenmiştir. Ahi düşüncesiyle halk arasında yapılan pratikler ve bu pratikleridoğuran düşünceler halk bilgisi derleme yöntemleriyle tespit edilmiştir. Derlenenmalzemelerin Türk düşünce sistemindeki yeri incelenmiştir. Ayrıca derlenenmalzemelerin ahi düşüncesiyle ilişkisi belirlenmeye çalışılmıştır.Yapılan çalışmada kimi tören ve uygulamaların yaşatıldığı, kimilerinin deunutulmakta olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda, Ahilik tören veuygulamalarının Balıkesir'in sosyal hayatında birleştirici ve düzenleyici roloynadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, ceremonies and practices has been investigated in Balıkesirregion. The ceremonies resulting from ideas and applications among public by thethought of Ahi have been determined by collecting folk knowledge. The place ofthe collected information has been investigated in Turkish thought system. Inaddition the collocted data has been examined in relation to Ahi concept.In this study, it has been determined that some of the ceremonies andpractices have been alived and some of them have been forgetten. In addition, ithas been understated that, Ahilik ceremonies and practices plays an importantrole in uniting and organising social life in Balıkesir region.