Türkiye'nin uluslararası rekabet gücü; Bazı AB ülkeleri kıyaslaması
Turkey's international competive power; Compared with some Eurepeon Union countries
  1. Tez No: 206677
  2. Yazar: ESRA BAŞKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET FAZIL ÖZSOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Firma düzeyinde rekabet gücü, endüstriyel rekabet gücü, uluslararası rekabet gücü, kayıtdı ı ekonomi, vergi yükü, cari açık, Competitive power at the level of firm, industiral competitivepower, international competitive power, informal economy, tax burden, current accounteficiency
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
xiiiÖZETTÜRK YE'N N ULUSLARARASI REKABET GÜCÜ;BAZI AB ÜLKELER LE KIYASLAMASIEsra BA KILIÇYüksek Lisans Tezi, Maliye Anabilim DalıDanı man: Prof. Dr. Ahmet Fazıl ÖZSOYLUNisan 2006, 128 sayfaBu çalı mada Türkiye'nin seçilen AB ülkeleri kar ısında rekabet gücüölçülmeye çalı ılmı tır. Çalı ma dört bölümden olu maktadır. lk bölümdeküreselle me kavramı ele alınarak, küreselle menin etkileri incelenmi , ikincibölümde küresel rekabet ve küresel rekabet gücüne teorik yakla ımlar ele alınmı ,üçüncü bölümde geleneksel rekabet ve rekabet gücünü belirleyen faktörler elealınmı tır. Dördüncü bölümde seçilen AB ülkeleri ile Türkiye'nin rekabet gücüölçülmü ve Türkiye'nin, rekabet gücünün arttırılması için çözüm önerilerindebulunulmu tur.Küreselle en dünyada ülkeler birbirleriyle rekabet halinde olmakta, artanrekabete kar ı tek ba larına hareketten daha çok, bölgesel birliklere üye olmayı tercihetmektedirler. Rekabet gücünün arttırılması için Türkiye'nin AB'ne tam üyeli iningerçekle mesi gerekmektedir bu do rultuda AB ülkeleri ile rekabet güçleri ölçümü,yetersiz kaldı ımız alanların tespiti ve çözümü üyelik sürecinde ekonominingeli mesini sa layacaktır. Seçilen AB ülkeleri kar ısında Türkiye rekabet gücündeson sırada yer almaktadır. Bu durumda çe itli sektörlerde yapısal politikalargerekmektedir. Öncelikle borç yükü azaltılmalı ve bütçe açı ı kapatılmalı, cari açı ınkapatılması için ihracatın ithalatı kar ılama oranı artırılmalı, istihdamın artması,teknoloji ve bilgi transferi için do rudan yabancı yatırımların ülkeye çekilmesisa lanmalı, yurtiçi yatırımlarla beraber üretim verimlilik artı ları sa lanması, vergireformu yapılarak kayıtdı ı ekonominin önlenmesi ve ar-ge, sa lık, e itimalanlarında yatırımların artırılması gerekmektedir.xiv
Özet (Çeviri)
xvABSTRACTTURKEY?S INTERNATIONAL COMPETIVE POWER;COMPARED WITH SOME EUREPEON UNION COUNTRIESEsra BA KILIÇMaster Thesis, Public Finance DepartmentSupervisor: Associated Prof. Dr. Ahmet Fazıl ÖzsoyluApril 2006, 128 pagesIn this research, Turkey?s competitive power is aimed to be measured withselected Eurepeon Countries. This study consists of four parts. In the first part, theconcept of globalization is discussed and its effects are examined and in the second partglobal competition as well as theoritical approaches to global competition power arestudied. In the third part conventional and the determining the competitive power arediscussed. In the fourth part, Turkey?s competitive power is measured with the selectedEurepeon Union countries and recommendable solutions are put forward in order toincrease its competitive power.In the globalising world, all countries are constantly in state of competing witheach other. They would rather be member of regional unions rather than act on theirown against the increasing competition. In order to increase the competitive power ofTurkey, Turkey?s full membership is required. In this way, the measurement ofcompetitive power with Eurepeon Union countries, the determination of the fields thatwe are insufficient in and their solution with lead to economic development during theprocess of Eurepeon Union membersip. Compared with the competitive power ofselected countries, Turkey takes place for beyond the list at the last level. In this casevarious structural policies are required in several sectors. First of all, the burden of debtsis to be reduced and deficiency in the budget must be eliminated. In addition, in order toput an end to the current account eficiency, the rate of export to meet the rate ofemployment must be increased and for the transfer of technology and knowledge, directforeign investment should be made possible in the country. In addition to domesticinvestments, increase in productivity is to be increased. Through tax reforms, informalxvieconomy should be avoided and investments on research and development, edcation,health should be increased.