Kaizen ? sürekli iyileştirme ile hastanelerde insan kaynaklarının geliştirilmesi
Human resources development in hospitals through Kaizen ? continuous improvement
  1. Tez No: 207282
  2. Yazar: PINAR DOĞANAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN AYDINTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kaizen, Continuous Improvement, Hospital and Health Care
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
DOĞANAY, Pınar. Kaizen ? Sürekli İyileştirme İle Hastanelerde İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2007.Sundukları hizmetin hayati önem taşıması nedeniyle hastaneler, kalite odaklı ve sürekli iyileştirmeyi esas alan bir anlayışla yönetilmek zorundadırlar. Tüm hizmet süreçlerinin, küçük adımlarla ama sürekli olarak iyileştirilmesini öngören Kaizen ? Sürekli İyileştirme Stratejisi, problemlerin ve iyileştirme alanlarının analiz edilmesi ve çözüm önerilerinin üretilmesi konularında hastanede görev alan herkesin iyileştirilme çalışmalarına katılmalarını desteklemekte ve böylece hastanelerde sürekli kaliteli hizmet sunumunu sağlamaktadır. Bu yönüyle Kaizen ? Sürekli İyileştirme Stratejisi; bilgi, yetenek ve motivasyonları ile sağlık hizmetleri kalitesinin birincil belirleyicileri olan insan kaynaklarının, karar alma süreçlerinde aktif rol oynamalarını sağlamak amacıyla, eğitim faaliyetlerine önem vermekte ve çalışanların bilgi düzeylerini yükselterek, yeteneklerini geliştirerek, yaratıcılıklarını ortaya çıkartarak ve motivasyonlarını arttırarak insan kaynaklarının geliştirilmesini sağlamaktadır.Bu çalışma, hastanelerde Kaizen ? Sürekli İyileştirme Stratejisinin uygulanmasının, insan kaynaklarının gelişimi üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, anket yöntemi ile Bayındır Hastanesi'nde yapılmış olup; doktor, eczacı, hemşire, diyetisyen ve hasta danışmanlarını kapsamaktadır. Araştırmada 2 yıl ve üstü çalışan bu meslek gruplarına mensup 262 kişi evren kabul edilmiştir ve tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak örneklem büyüklüğü 158 kişi olarak hesaplanmıştır.Araştırma sonucunda Kaizen ? Sürekli İyileştirme Stratejisi'nin çalışanların bilgilerini arttırarak, yeteneklerini geliştirerek ve motivasyonlarını yükselterek insan kaynaklarını üç boyutta geliştirildiği sonucu elde edilmiştir. Ankete katılan hastane çalışanlarının %90'ını tarafından bildirilen Kaizen'in hastanelerde insan kaynaklarını geliştirdiğine yönelik görüşleri ?Kaizen ? Sürekli İyileştirme İle Hastanelerde İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi? konulu tezi desteklemektedir.Anahtar Sözcükler1.Kaizen2.Sürekli İyileştirme3.İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi (İKG)4.Hastane ve Sağlık Hizmetleri5.Toplam Kalite Yönetimi (TKY)
Özet (Çeviri)
DOĞANAY, Pınar. Human Resources Development in Hospitals Through Kaizen ? Continuous Improvement, Graduate Thesis, Ankara, 2007.The hospitals should be managed in a manner that focuses on quality and relies on continuous improvement, because of the vital importance of the services they perform. Kaizen ? Continuous Improvement strategy that provides each process of the services to be improved continuously through small steps, supports the participation of the employees in the hospitals to the improvement studies in the subjects of analyzing the problems and the areas of improvement and finding solutions to these problems. In this respect, in order to provide the human resources, who are the primary determinants of the quality of health services with their knowledge, qualifications and motivations, to play active roles in the decision-making processes, Kaizen ? Continuous Improvement strategy attaches special importance to the education activities and satisfies the development of human resources by increasing their level of knowledge, by enhancing their qualifications and creativity and by raising their motivations.This study aims to investigate the effects of implementation of Kaizen ? Continuous Improvement strategy in hospitals on human resources development. The research was made through a survey at Bayindir Hospital and comprises the doctors, nurses, pharmacists, dieticians and patient consultants working there. The 262 people, who have been working in these occupations at Bayindir Hospital for more than two years, formed the universe of the research and the sampling size was measured as 158 people by using the method of stratified sampling.At the end of the study, it is concluded that Kaizen ? Continuous Improvement strategy develops the human resources in three dimensions by increasing their knowledge, enhancing their qualifications and raising their motivations. 90 % of the hospital employees that took the survey are in a view of that the Kaizen strategy develops the human resources in hospitals, supporting the thesis of ?Human Resources Development in Hospitals Through Kaizen ? Continuous Improvement?.