Kırgızistan yerel giyisi ve evtekstili ürünlerinden çağadaş giysilere
- Tez No: 207435
- Danışmanlar: PROF. BETÜL ATLI
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: keçe, el sanatları, keçe giysi, tasarım, Türk ve Kırgız motifleri, felt, hand craft, felt garments, concept, Turk and Kyrgyz motivs
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Keçe ve keçecilik göçebe toplulukların eski el sanatlarındandır. Tez-eser çalışmamızda irdelemeye çalıştığımız konu; keçenin giysi kavramı dışında tutularak insan vücuduna iliştirilmiş sanat yapıtları şeklinde yansıtılıp yorumlanabileceğini vurgulamaktır. Ayrıca, doğrudan vücut üzerinde uygulanmasından ötürü giysinin vücut ile ilişkisi mükemmel uyum içerisinde olmaktadır. Birinci ve ikinci bölümlerde keçenin tanımı, uygulama esnasında gerekli olan malzemeler ve özellikleri, uygulamada kullanılacak keçenin özellikleri ve keçenin hazırlanması hakkındaki bilgiler yer almaktadır. Keçenin tarihi gelişimi literatür taraması ile incelenerek yöntemin geçmişte farklı kültürler tarafından nasıl kullanıldığına ve bunların örneklerine yer verilmiştir. Bu yöntemi kullanarak farklılıklar yaratan çeşitli tasarımcıların keçe kullanımları incelenmiştir. Son bölümde keçe oluşturma yöntemi ile tasarlanmış 15 adet giysinin, uygulama aşamaları görsel olarak yer almaktadır. Keçeciliğin günümüz şartlarına göre yeniden düzenlenmiş olarak yapılması ve kullanılacak alanların kültürel ve sanatsal özelliklerini koruyarak yeniden belirlenmesi ve yaşatılması, bu konu ile ilgilenen herkesin görev ve bilinci dahilinde olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Felt and felt making is one of the old hand craft of nomadic community. The theme of my thesis which I aimed to study is; holding a felt out of garment concept, conceptual idea emphasizes that it is possible to explain, felt as an art construction can hang on body. Besides, not only application on body but also relation garment with body is very suitable. At the first part, I give brief information about definition of felt, peculiarity of materials which is used during application and preparation of felts. Studying historical background of felts, we can find that what kind of method was used by different cultural community and it?s samples are placed. Also, designers? felt usage is studied who made a difference using this method At the last part, 15 pcs garments? application levels are placed as visual which were projected by felt method. Making a felt should be made according to nowadays condition and usage field should become definite and keep alive protecting it?s cultural and art peculiarity and everybody who deals with this art should know this duty.