Türkiye'de Parti İçi Demokrasi: AKP ve CHP Örneği
Intra-party Democracy in Turkey: Examples of JDP and RPP
  1. Tez No: 207801
  2. Yazar: SAİME MÜJDE ÖNAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKKI UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Parti İçi Demokrasi, AKP, CHP, Recep Tayyip Erdoğan, Deniz Baykal
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Çalışmamızın amacı, Parti İçi Demokrasi kavramını etkileyen faktörleri Türkiye perspektifinden incelemek, gerekeli alt yapının oluşup oluşmadığını tartışmaktır. Konumuzun iki örneğini, 2002 Genel Seçimlerinde parlamentoya girmeye hak kazanmış iki parti olan, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi oluşturmaktadır. Siyasal Partiler, Anayasamızın ve Siyasal Partiler Kanunu'nun belirttiği gibi, demokratik siyasal hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Halkın yönetime katılmasının ve yönetenlerin belirlenmesinin aracı siyasal partilerdir. Dolayısıyla en az rejimin demokratik olması kadar parti içi işleyişin de demokratik olması önemlidir. Parti içi demokrasinin gerçekleşmesini etkileyen kabaca yedi unsurdan bahsedebiliriz. Bunlar; siyasal kültür, sosyal yapı, ekonomik yapı, siyasal rejim ve hükümet sistemi, seçim sistemi, parti liderliği ve yasal mevzuattır. Esasında ele alınan tüm faktörler, birbirlerinden etkilenerek şekillenmektedir, ancak birincil nitelikte önem arz edenin siyasal kültür olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmamızda, genel faktörlere değinildikten sonra, AKP ve CHP'nin içerisinde parti içi demokrasinin varlığı ve varsa birbirlerine olan üstünlükleri, parti tüzükleri, parti içi uygulamalar ve parti liderlerinden yola çıkılarak incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our work?s aim is to investigate the factors which effect the concept of intra-party democracy from Turkey?s perpective and to discuss the reqiured substructure be constituted or not. Political parties are indispensable components of the democratic political life, which are means to be determined the adminstrators and to join the monegement, like our Contitution and Political Parties Law say. And so, it is important that system of goverment must be democratic as well as intraparty democracy?s process must be democratic. We can say that, the seven components effect the realization of intraparty democracy. These are; political culture, social structure, economical structure, political regime and goverment system, leadership of politic party and legal regulations. Actually, all those factors impress each other and get a form, but, by the way, it can be said that political culture is the primary factor. In our work, we will try to analyse the possesion of the intra-party democracy in JDP and RPP and advantages against to each other in party rules, by examinig intra-party and learships after touch upon the general factors.