Maliye teorisi bağlamında mali desantralizasyon, Avrupa Birliği ve Türkiye uygulamaları
Fiscal decentralization, European Union and Turkey's applications in the context of fiscal theory
  1. Tez No: 208024
  2. Yazar: FATMA NİL YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Desantralizasyon, Yönetisim, Neo?Liberal Yaklasımlar, Avrupa Birligi, l Özel dareleri, Belediyeler, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı, Yerel Yönetimler Maliyesi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasındaki rol ve fonksiyon dagılımı tartısmaları her zaman önem arzeden bir konu olmus ve bu konu ile ilgili birçok teori gelistirilmistir. Ancak son 20 - 25 yıldır küresellesme akımı ile birlikte uluslararası kuruluslar da bu tartısmaların içinde aktif olarak yer almaya baslamıs ve desantralizasyon kavramının içerigini degistirmeye baslamıslardır. Yerel yönetimlere verilen önem, görev, fonksiyon ve kaynakların artısı ile birlikte yönetisim kavramının hayata geçirilmesi hız kazanmıstır. Dünyada birçok ülkede oldugu gibi Avrupa Birligi ülkeleri ve Türkiye'de de bu yönde çalısma ve reformlar yapılmıs; desantralizasyona dogru geçisler hızlandırılmıstır. AB ülkelerinin çogunda yerel yönetimler geliri ve yönetimi kendilerine bırakılmıs özerk vergi kaynaklarına sahipken Türkiye'de yerel yönetimler geliri çok düsük olan ve az sayıda vergi kaynagına sahiptirler. Benzer sekilde, AB ülkelerinde yerel yönetimlerin kendi sorumlulukları altında olan hizmetler için yapılacak harcamalarda çogunlukla kısıtlanmadıgı görülürken Türkiye'de yerel yönetimlerin harcama özerkligine sahip olmadıgı tespit edilmistir. Dünya Bankası'nın yönlendirmeleri sonucunda yürürlüge giren l Özel dareleri, Belediyeler, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunları ile tasarı asamasında kalıp yürürlüge giremeyen Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı'nda tamamen neo ? liberal yaklasımlar hakimdir. Bu kanun ve düzenlemelerle kamu hizmetleri ve kurumları uluslararası sermayeye kaynak aktaran; piyasa kosullarına göre çalısan; hizmet sunma degil isletme mantıgına kavusturulan; fiyatlandırma mekanizmasını çalıstıran; vatandası müsteri olarak gören birimler haline getirilmeye çalısılmaktadır. Kısacası yapılmak istenen yönetisim adı altında yerel yönetimleri küresel sermaye zincirinin bir halkası haline getirmektir.
Özet (Çeviri)
The discussions regarding the distribution of the functions and roles between central and local governments have always been the main concern for public finance literature, and a number of well- known theories have been developed accordingly, as presented in this thesis. For the last 20 to 25 years however, along with the globalisation, international organisations have been actively participating in these discussions and reforming the content of the desantralization concept. In line with the growing importance and roles of local governments, the concept of governance or subsidiarity has been popular worldwide. In Turkey, as in other parts of the world, many studies and so-called reforms have been carried out, accelerating the desantralisation process. Contrary to most of the EU countries that have autonomous local tax sources, local governments in Turkey mobilise very little tax sources with little revenue capacity. Likewise, EU local governments do not normally face with limitations on their local public expenditures, while the Turkish local goverments have no autonomy on public expenditure programmes. The laws of the Special Provincial Administration Authority, Municipalities and The Public Fiscal Administration and Control and the bill of the Public Administration Main Law which have been put through the directions of the World Bank, are inspired by the prevailing neo- liberal approaches. Through these laws and so-called reforms, public goods and services and the suppliers of these goods are being shaped in to the units that transfer the sources to international capital suppliers, function only in the market economies, use only the market prices and regards individuals as customers . In summary, the main purpose of the so-called governance to make local governments the part of the main chain of the global capitalism. Key Words : Decentralisation, Subsidiarity, Governance, Municipalities, Special Provincial Administration Authority, The Public Fiscal Administration and Control Law, Local Governments ` Finance