1853-1856 Kırım Savaşı ve Osmanlı toplumsalyapısına etkileri
1853-1856 Crimean War and its effects on Ottoman social structure
  1. Tez No: 588938
  2. Yazar: ABİDİN YEĞİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım Savaşı, Rusya, Osmanlı Toplumsal Hayatı, Değişim ve Dönüşüm, Crimean War, Russia, Social Life of the Ottoman Empire, Change and Transformation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Kırım Savaşı, XIX. yüzyılda meydana gelen en önemli savaşlardan biridir. Yıllardır süregelen Osmanlı-Rus rekabetinin sebep olduğu ve sonuçları itibariyle, dönemine damga vurmuş bir savaştır. Her şeyden önce Osmanlının, Avrupa açısından ne ifade ettiğinin ve ne kadar önemli bir konumda bulunduğunun tespitini açıkça ortaya koymuştur. Osmanlı İmparatorluğunu ortadan kaldırmak ve sıcak denizlere inme hayalini gerçekleştirmek isteyen Rusya'nın, Ortodoks haklarını bahane ederek çıkardığı bir savaş olan Kırım Savaşı, kısa zaman içerisinde Rusya'yı engellemek isteyen İngiltere ve Fransa'nın da katılımıyla adeta küçük bir dünya savaşına dönüşmüştür. Ayrıca Kırım Savaşı, Avrupa devletlerinin Osmanlı üzerindeki amaçlarını gözler önüne sermesi bakımından da önemli bir savaş olmuştur. Kırım Savaşına gelene kadar Osmanlı-Rus rekabeti zaten mevcut idi. Ama Kırım Savaşı, Osmanlının ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu gün yüzüne çıkarması bakımından ayrıca önemlidir. Yıllardır Osmanlıyı düşman gören İngiltere ve Fransa bu kadar önemli bir devletin sağladığı çıkarları düşününce ve bu çıkarları kaybetme korkusuyla karşı karşıya kalınca, Rusya'ya otomatik şekilde düşman olmuşlardır. Bu bağlamda Kırım Savaşı, Osmanlıya bundan sonra takip edeceği politikalar için de yol gösterici olması bakımından öne çıkmaktadır. Yine Osmanlı coğrafyasının maddi ve kültürel değerini de bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu tez çalışmasında öncelikle savaşın çıkmasında etkili olan siyasi sebeplere odaklanılmıştır. Savaşa katılan ya da tarafsız kalmayı seçen önemli devletlerin savaş öncesi ve sonrası siyasi yapıları incelenmiş ve aradaki değişim tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çerçeve de savaşta adı geçen devletlerin ekonomik ve askeri bakımdan da durumları ortaya konulmuştur. Osmanlı İmparatorluğunun müttefikleriyle ilişkileri, bu ilişkilerin Osmanlı tarafına olumlu ve olumsuz yansımaları irdelenmiş, imparatorluğun ekonomik açıdan nasıl yavaş yavaş çökmeye başladığı ve bu durumu düzeltme çabaları tespit edilmiştir. İkinci olarak, savaşın Osmanlı İmparatorluğu'ndaki toplumsal hayata etkileri ortaya konulmuştur. Bu etkiler ve sonucunda ortaya çıkan değişim ve dönüşüm sonucu irdelenmiş, Osmanlı halkının bu değişim ve dönüşüme nasıl tepki gösterdikleri belirlenmiştir. Özellikle savaş ile beraber Osmanlı ülkesine yapılan Kırım ve Kafkas göçlerinin devlette yarattığı olumlu ya da olumsuz yansımalarına değinilmiştir. Ayrıca değişim ve dönüşümün öncüsü olması bakımından İstanbul üzerinde ayrıca durulmuştur. Yine bu noktada İstanbul birçok açıdan incelenmeye çalışılarak, savaştan sonra hangi konuda ne kadar değişime uğradığı hem fiziki hem de sosyo kültürel açıdan incelenilmeye çalışılmıştır. Son olarak ise savaşın Avrupa'daki toplumsal ve siyasi yansımalarına değinilip, Avrupa'da öncülük ettiği durumlar ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Crimean War is one of the most important wars in the 19th century. It ıs a war caused by the Ottoman-Russian rivalry that has been going on for years and has marked its period in terms of its results. Above all, it abviously revealed the determination of what the Ottoman Empire meant for Europe and and how important it was. The Crimean War , a war that Russia wished to eradicate the Ottoman Empire and realize its dream of gaining Access to the warm waters under the pretext of Orthodox rights, was crucial in terms of revealing the aims of the European states over the Ottoman, as well. The Ottoman-Russian rivarly was already present long before the Crimean War. However, the Crimean War has a special importance in terms of revealing how important the Ottoman Empire was. Britian and France, who had seen the Ottomans as enemies for years, were ine vitably hostile to Russia when they considered the interests provided by such an important state an faced the fear of losing those interests. In this context, the Crimean War stands out in terms of guiding the Ottoman Empire for the policies that it will follow. It also revealed the material and cultural value of the Ottoman geography once again. In this thesis studyi first of all, the political reasons that are effective in the outbreak of war were focused. The pre-and post- war political structures of the important states that participated in the war or chose to remain neutral were examined and the change was tried to be determined. Within this framework, the economic and Military conditions of the states mentioned in the war were revealed. The relations of the Ottoman Empire with its allies, the positive and negative reflections of these relations on the Ottoman side were examined, and the gradual collapse of its economy and the efforts to correct this situation were determined. Secondly,the effects of the war on the Social life in the Ottoman Empire were revealed. These effects and the resulting change and transformation were examined and how the Ottoman people reacted to this change and transformation were determined. Especially the positive or negative reflections of the Crimea and Caucasus migrations to the Ottoman Empire after the war were mentioned. In addition, Istanbul has been particularly emphasized as a pioneer of change and franformation. At this point, how much and in which issues Istanbul changed have been examined both in terms of physical and socio-cultural aspects by being examined in many respects. Finally, the social and political reflections of the war in Europe were discussed and situations pioneered by it in Europe were tried to be put forward.