What is opposed to i a struggle towards purity
Benin tersi temizliğe karşı bir mücadele
- Tez No: 208421
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SELİM BİRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Beden, murdarlık, abjekt, sınırların ihlali, Body, impurity, abject, transgression of boundaries
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tez, temizlik ve kirlilik kavramları etrafında sekillenen, son iki yılda ürettigim islerin bir okumasını amaçlamaktadır. Bu çalısmada kirin rolü, toplumsal düzenlemeler ve bedensel düzensizlikler açısından incelenmistir. Bu kavramları tanımlarken, ?sınırların ihlali?'ni odak noktam olarak ele aldım. Bu ifadeye göre, kirin içinde bulundugu mekanla iliskisi, sınırları muglaklastırması, ve bu düzensizlikten bedenin sorumlu tutulma sebepleri analiz edilmistir. Bu sergideki çalısmalarım, bedeni, kirliligin ilksel kaynagı olarak ele almaktadır; dolayısıyla psikanalitik bakıs açısıyla, ?abjekt? kavramı incelenmistir. Böylece, kirin her açıdan, bir kimligin, sistemin ya da bir düzenin bütünlestirici, ve tam da bu sebeple ayırımcı özelliklerine bir saldırı oldugu açıkça görülmektedir. Bu suretle çalısmalarımın çogu, bedensel bütünlügün degismezligine bir meydan okuma halindedir. Metnin ilk bölümünde, teorik altyapı incelenecektir. kinci olarak, benzer egilimlere sahip sanatçılar tartısılacaktır. Son olarak ise, ilk bölümde incelenen kavramsal çerçeve etrafında çalısmalarım incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to suggest a reading of my works, which I produced in two years, around the concepts of purity and impurity. In this study, the role of ?dirt? is examined in terms of social regulations and bodily disorder. While defining these conceptions, I considered the ?transgression of boundaries? as my focal point. Related with this statement, the problematics of how dirt is interconnected with locality and blurs the borderlines; and in what way the body becomes responsible for that irregularity, were analyzed. In this exhibition, the projects I produced assume the body as the primal source of impurity, and by implication, the term abject was evaluated from the point of psychoanalysis. In this way, it will be clearly seen that impurity, in all senses, attacks the totalizing and thus the discriminatory aspect of identity, system and order. By this means, most of my works challenge the constancy of the body's entirety. Chapter 1 examines the theoretical substructure; Chapter 2, the artists with similar affinities. The conclusion analyses my works in terms of the theoretical framework, as set out in Chapter 1.