Dogma 95 manifesto and filmmaking as an ordinary act
Dogma 95 manifestosu ve sıradan bir fiil olarak film yapımı
  1. Tez No: 208428
  2. Yazar: İBRAHİM CANSIZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BÜLENT KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Dogma 95 manifesto, Filmmaking, Trier, Lars von, film, film criticism, Denmark
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ortaya çıkısından bu yana Dogma 95 manifestosu sinemayla ve kültürle ilgili pek çok alanda çesitli tartısmaların dogmasına sebep oldu. Manifesto basta uluslararası basarılar kazanan Danimarka filmleri olmak üzere pek çok bagımsız filmin üretilmesinde de önemli bir ilham kaynagı olageldi. Dogma kavramının ortaya çıkısı, kurumsallasması ve yayılmasıyla ilgili bir analiz tarihin en uzun yüzyılının son on yılını anlamakta bize büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Dogma programında politika ve estetik her zaman birlikteydi. Manifesto'nun temel problemi filmin ekonomi politigiydi demek mümkündür. Dogma 95 manifestosu açık bir biçimde Hollywood'un oligopolistik pazar ve uluslarası kapital tarafından belirlenen görsel ideolojisine alternatif bir film üretim stratejisi öneriyordu. Dogma hareketi Avrupa sineması baglamında da farklıydı çünkü kendini küresellesme ve yerel kültürler arasındaki tartısmaya hapsetmiyordu. Lefebvre'in fikirleri ısıgında Dogma 95 manifestosunun film üretimi için, daha kapsayıcı ve demokratik bir yapıya sahip, yeni ve taze bir sosyal alan kurgusu önerdigini söyleyebiliriz. Dogma 95 manifestosu her ne kadar film estetegini göz ardı ediyor gibi görünse de, performans teorisinin öngörülerine dayanan bir analiz bize Dogma 95 manifestosunun kendi politik durusunu da içine alan bir çerçeve önerdigini gösteriyor ve bu çerçeveyi estetikten bagımsız olarak düsünmek mümkün degil. Lars von Trier'in Gerizekalılar isimli filmi ütopik Dogma projesinin bir elestirisi olarak okunabilir. Dogma 95 manifestosu kendine dönüslülügü, kapsayıcılıgı ve provakasyonu öne çıkararak sinemanın temelleri ve gelecegi ile ilgili bir entellektüel sorgulamanın yolunu açıyor.
Özet (Çeviri)
From the beginning of its conception Dogma 95 manifesto incited several debates related with cinema and other realms of culture. The manifesto became a motivation for a series of internationally acclaimed Danish films alongside it spurred many independent filmmakers from all around of the world. Analyzing the emergence, institutionalization and expansion of the Dogma concept offers many possibilities in understanding the zeitgeist of the last decade of the longest century of history. Politics and aesthetics always went hand in hand in the Dogma program. The main concern of the manifesto was the political economy of filmmaking. Dogma 95 manifesto definitely offered a new filmmaking strategy apart from Hollywood whose visual ideology is determined by the oligopolistic market and international capital structures. Also within the context of the European cinema the Dogma movement was different since it did not closeted itself within a debate between globalization and national cultures. Following Lefebvre's ideas one may argue that Dogma 95 manifesto proposed to construct a new social space for filmmaking which is more inclusive and democratic. Even though the film aesthetics seems to be denied in the manifesto, an analysis based upon the premises of the performance theory shows us the fact that Dogma 95 manifesto proposed a frame within which the political criticism is included, and this frame is not exempt from the realm of aesthetics. Lars von Trier's Idiots can be considered as a critical account on the utopian Dogma project. Through its self reflexivity, inclusive yet provocative nature Dogma 95 manifesto spurs an intellectual interrogation about the very basics and the future of cinema.