An experimental test of the welfarism axiom
Refahçılık aksiyomunun deneysel testi
  1. Tez No: 208431
  2. Yazar: MÜRÜVVET İLKNUR BÜYÜKBOYACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KIBRIS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bargaining, welfarism, experiment, scale invariance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu tez, ? I¸sbirlik¸ci Pazarlık teorisinin dolaylı bir aksiyomu olan Refah¸cılık Aksiyomu'nun test edilmesini incelemektedir. Daha ¨once Nash Aksiyomları'nı test eden makaleler arasından ¨ol¸cek de?gi¸smezli?gini test edenler ¨ozel dikkat g¨osterilerek incelenmi¸stir. ¨ Ol¸cek de?gi¸smezli?gi aksiyomu test edilebilir bir aksiyom olmadı?gından daha ¨onceki ¸calı¸smalarda bilmeden, test edilmek istenen aksiyom, Refah¸cılık Aksiyomu'dur. Bu makalede, bu aksiyomu a¸cık olarak test eden bir deney tasarlanmı¸stır. Deney sonu¸clarımız ? I¸sbirlik¸ci Pazarlık kurallarından Nash, Kalai-Smorodinsky, and Egalitarian kurallarının tahmin ettikleriyle tutarlı ¸cıkmı¸stır. Buna ek olarak, deney sonu¸cları Refah¸cılık Aksiyomu'nun tahmin etti?giyle de tutarlı bir durum sergilemi¸stir. Anahtar S¨ozc¨ukler: Pazarlık, refah¸cılık, deney, ¨ol¸cek de?gi¸smezli?gi
Özet (Çeviri)
This thesis examines the empirical testability of an implicit axiom of the Cooperative Bargaining Theory,Welfarism Axiom. The previous articles that are testing the Nash Axioms are reviewed with particular attention to the test of scale invariance axiom. Since scale invariance is not a testable axiom, what unknowingly attempted in the previous works is the test of Welfarism Axiom. In this paper, we design an experiment to test this axiom explicitly. Our experimental results are consistent with what the most known cooperative bargaining rules, Nash, Kalai-Smorodinsky, and Egalitarian, predict. Moreover, the results are consistent with what the Wefarism Axiom predicts.