Örgüt kültürünün bilgi yönetim sürecine ve örgütsel performansa etkisi: beş yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama
Determining the effect of organizational culture on knowledge management process and organizational performance: an application in five star hotels
  1. Tez No: 208456
  2. Yazar: DİLEK UZUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMÜR ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, Örgüt Kültürü, Örgütsel Performans, Otel İşletmeleri, Yapısal Eşitlik Modeli, Knowledge Management, Organizational Culture, Organizational Performance, Hotel establishments, Structural Equation Modelling
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Günümüzün hızla değişen dünyasında işletmelerin ayakta kalmaları bu değişimlere uyum sağlamalarına bağlı olmaktadır. Örgüt kültürü bu uyumu sağlamada önemli bir rol üstlenmektedir. Örgüt kültürü örgütün amaçlarının, stratejilerinin ve politikalarının oluşumunda belirleyici konumdadır. Dolayısıyla örgütün rekabet üstünlüğü kazanmasında da kültürün önemli bir payı vardır. Bilgi toplumuna geçiş sürecinin yaşandığı bu dönemde, bilgi temel üretim faktörü haline gelmiştir. Bu şartlar altında, işletmelerin rekabet üstünlüğü sağlamaları, en önemli rekabet üstünlüğü aracı durumuna gelmiş olan bilgiyi etkili şekilde yönetebilmelerine bağlı olmaktadır. Bunun da örgütsel performansı arttıracağı görüşü hakimdir. Ancak, bilgi yönetimi temelinde insanın yer aldığı süreçleri kapsamaktadır ve dolayısıyla örgüt kültüründen etkilenmektedir. Bu durumda bilgi yönetimi hem örgüt kültüründen etkilenen, hem de örgütsel performansı etkileyen bir aracı değişken olmaktadır. Bu tez çalışmasında, dört farklı kültür tipinde örgüt kültürü ve örgütsel performans arasındaki ilişki ve bilgi yönetiminin bu ilişkideki aracılık etkisi incelenmiştir. Çalışma Ege bölgesindeki beş yıldızlı otel işletmelerinden seçilen örneklem üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya kaynak olan veriler araştırma soruları çerçevesinde yapılandırılmış soru formu yoluyla toplanmıştır. Çalışmada, bilgi yönetimi ile örgütsel performans ilişkisi, bilgi yönetimi ve örgütsel performansın farklı kültür tiplerindeki durumu, örgütsel performans üzerinde etkili olan bilgi yönetimi süreçleri ve bilgi yönetiminin aracılık etkisini belirlemeye yönelik olarak analizler yapılmıştır. Aracılık etkisinin ortaya konması için Yapısal Eşitlik Modellemesi çerçevesinde yol analizinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s everchanging world, organizations can only survive by adapting these changes. Organizational culture plays an important role in this adaptation. It is the main determinant of organization?s objectives, strategies and policies. Thus, it is the key factor for organizations to gain competitive advantage. The world is in the transition period to knowledge society and knowledge has become the most important factor of production recently. In this circumstances, it is believed that managing knowledge as the key factor of competitive advantage raises organizational performance. But, as knowledge management refers to the human centered process, it is affected by organizational culture. In this case, knowledge management would be a mediator variable that affects organizational performance and at the same time is affected by the organizational culture. In this thesis, the relationship between organizational culture and organizational performance and the mediating effect of knowledge management on this relationship is investigated for four different types of organizational culture. The study is conducted on the sample selected from the five star hotel establisments in Aegean region. Data for the research is provided by a questionaire which is structured according to the research questions. Analysis are made to compare four types of culture by the relationship between knowledge management and organizational performance Structural Equation Modelling and Path analysis is used for verifying mediating effect of knowledge management on different culture types.