Çok amaçlı karar problemlerinde duyarlılık analizi ve bulanık mantık ilişkisi: de novo programlama uygulaması
The relationship between sensitivity analysis and fuzzy logic in multiple objective decision problems: de novo programming application
  1. Tez No: 208477
  2. Yazar: NURULLAH UMARUSMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KAAN YARALIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Objective Decision Making, Multiple Objective Linear Programming, Compromise Programming, Goal Programming, De Novo Programming, Fuzzy Set Theory, Fuzzy De Novo Programming
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
De Novo Programlama verilen bir sistemin optimizasyonu yerine, bir optimal sistemin tasarımını gerçeklestirmektedir. Bu tasarım süreci, bütçe kısıtına baglı olarak gerçeklestirilmektedir. De Novo tasarımı ile yeniden düzenlenen kısıt miktarları tam kapasite ile kullanılarak amaç fonksiyonlarının basarım seviyelerini arttırmaktadır. Klasik optimizasyon problemleri kesin veriler kullanılarak modellenirken, bulanık mantık yaklasımıyla parametreler bir aralık içerisinde tanımlanmaktadır. Bu sekilde yapılan bir modelleme ile daha esnek sonuçlar elde edilmektedir. De Novo modeli bulanık ortamda incelenirken, model parametreleri bulanık sayılardan olusmaktadır. Bulandırma islemi, bütçe kısıt, birim fiyatlar, amaç fonksiyonu katsayıları ve teknolojik katsayıları içermektedir. Bu çalısmada De Novo Programlama modeli farklı bir bakıs açısından ele alınarak, tarafımızdan yeni bir model önerilmistir. Bu modelde iki önemli özellik göze çarpmaktadır. Bunlar: 1. Birim Fiyat Kısıtlı ÇADP modeli olusturularak amaç fonksiyonu katsayıları, sag taraf sabitleri ve birim fiyatların degisim aralıkları duyarlılık analizi kullanılarak elde edilmistir. 2. Bu degisim aralıkları, tarafımızdan önerilen modele eklenmistir. Modelde hammadde miktarları bulanık olusturulması ile bütçe sınırlandırılmıstır. Anahtar Kelimler: 1) Çok Amaçlı Karar Verme, 2) Çok Amaçlı Dogrusal Programlama, 3) Hedef Programlama, 4) Uzlasık Programlama, 5) De Novo Programlama, 6) Bulanık Küme Teorisi, 7) Bulanık De Novo Programlama
Özet (Çeviri)
De Novo Programming is used for developing a design of an optimal system instead of optimizing a given system. This design is built considering the budget constraint. The amounts of the constraints that are arranged by De Novo designs are used with a full capacity. By doing this higher achievement levels of the objective functions can be reached. As the classical optimization problems are modelled with crisp data, with the fuzzy logic approach the parameters are designed in an interval. By this modelling approach more flexible results can be obtained. When the De Novo model is handled in a fuzzy environment the model paramaters are composed of fuzzy numbers. Fuzzification is applied on all of the parameters and the budget constraint. This approach provides more flexible results than the classical De Novo Programming. In this study, De Novo Programming model is handled with a different perspective and a new model is proposed. There are two distinguishing properties of this model standing out. They are: 1. By developing a MOLP model with a unit price restriction, the coefficients of the objedtive functions, right hand side contraints and the range of the intervals of the unit prices are obtained with the sensitivity analysis. 2. These intervals are added to our proposed model and the budget is limited by using fuzzy number while the amounts of the raw materials are determined.