Modern toplumda dinsel bireycilik
Religious individualism in modern society
  1. Tez No: 208476
  2. Yazar: MEHMET SÜHEYL ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ADİL ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bireycilik, Dinsel Bireycilik, Modernlik, Modern birey, Modern toplum, Individualism, Religious Individualism, Modernity, Modern individual, Modern society
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
?Bireycilik?, modern toplum anlayısının ürünüdür. Modernitenin unsurları, ?soyutlanma?, ?gelecek yönelimlilik?, ?akılcılasma?, ?özgürlesme?, ?dünyevîlesme? ve ?bireycilesme?dir. Bu unsurların hepsi birbirleriyle baglantılıdır. Geleneksel toplum anlayısından modern topluma dönüsümü ifade eden ?modernlesme?, insan anlayısında da degisimlere sebebiyet vermistir. Topluluk hayatında grubun bir üyesi olan ?kisi?, modern toplumda kendi basına ayakta duran ?birey? haline gelmistir. Bu toplumsal degisim, ?din? konusunda da kendisini gösterir. Bu baglamda karsımıza çıkan dinsel bireycilik, ?tercih?, ?bilinç?, ?mahremiyet?, ?esitlik?, ?özgürlük? ve ?özerklik? gibi anahtar kavramların öne çıktıgı bir toplumsal fenomen olup; bireyin Tanrı'yla iliskisinin bireyin kendisi tarafından belirlendigini, bireyin dinî konularda özgürce düsünme ve tartısma hakkının bulundugunu, bireyin diledigi dine ya da dinî topluluga girebilecegini, inançlı bireyin aracılara ihtiyacı olmadıgını, Tanrısıyla kendi bildigi yolda ve kendi çabalarıyla kendisinin iliski kurma hak ve görevini savunan görüstür. Bu düsünceye göre dinsel bireyci, ?Tanrı'nın huzurunda tek basına? durur. Onun dinsel eylemlerinde herhangi bir cemaatin, mezhebin ya da dinsel otoritenin baglayıcılıgı yoktur. O, dinsel gelenegin söylemini alır; ama kendi bireysel bilinç durumuna göre tercihlerde bulunur. Bu çalısmada, modern toplum anlayısının ayrılmaz bir parçası kabul edilen ?bireycilik? fenomeninin türevlerinden ?dinsel bireycilik?in sosyolojik kökeni arastırılmıs ve günümüz din sosyolojisi literatürü içerisinde bu kavramın çagrıstırdıgı anlamlar taranmıstır. Böylece bu tez, modern toplumlarda gözlenen ?dinsel bireycilik? fenomenini din sosyolojisi analiz düzeyinde tanımak amacıyla gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
?Individualism? had been product of the modernity. The components of the modernity are ?abstraction?, ?futurity?, ?rationalization?, ?liberation?, ?secularization?, and ?individualization? which link each other. The modernisation which characterizes a transformation from community to society had brought about some changes also on the concept of human. A ?person? who was a member of a community is now an ?individual? standing alone in modern society. Religious individualism is a social phenomenon known with ?choosing?, ?conscious?, ?privacy?, ?equality?, ?liberty?, and ?autonomy?. This is a view that an individual?s relation with God had been designated with respect to that individual?s own, that an individual has the right to reflect on religious issues freely, that an individual may join into a religious community he/she wants, that the individual believer does not need intermediaries, that he has the right and the duty to come to his own relationship with his God in his own way and by his own effort. Religious individual ?stands alone before his/her God?. Any religious authority can not be a compelling factor in his/her religious actions. Individual gets the utterance of a religious tradition; but ?chooses? according to his/her own conscious situation. In this study, the sociological roots of ?religious individualism? have been researched, and the meanings which this concept reminds us in the literature of the contemporary sociology of religion have been scanned. This dissertation has been fulfilled at the analysis level of the sociology of religion to recognize ?religious individualism? observed in the modern societies.